Gemeente bereidt zich voor op zwaar weer

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De financiële gevolgen van de Kredietcrisis voor Amersfoort zijn nog niet bekend, maar de gemeente bereidt zich voor op zwaar weer. ,,Wij bereiden ons voor op ingrijpende keuzes waarbij zeker bezuinigingsscenario's aan de orde zullen zijn'', schrijft het college in een brief aan de raad over de crisis. Een ingrijpende bezuiniging als in 1996 is niet uitgesloten. ,,Bij zo'n bezuinigingsoperatie is niets uitgesloten'', stelt wethouder Hekman. ,,De hele gemeentebegroting wordt onder de loep genomen. Zo'n operatie zal pijn doen.'' Hekman wil nog niet zeggen of er wordt gedacht aan een personeelstop voor gemeenteambtenaren.

door John Spijkerman

Medio deze maand worden de maatregelen bekend die de regering wil nemen om de crisis te bestrijden. Dan wordt duidelijker wat deze maatregelen betekenen voor de financiële positie van gemeenten. De verwachting is dat net voor de zomer nog meer duidelijkheid komt als de mei-circulaire uitkomt met informatie over de Rijksbijdrage die gemeenten in 2010 ontvangen. Voor de financiering van hun uitgaven krijgen gemeenten geld van de Rijksoverheid. Als het Rijk deze zogenaamde uitkering uit het gemeentefonds verlaagt, hebben de gemeenten minder te besteden en moeten gemeentebegrotingen worden aangepast.

Wethouder Hekman verwacht dat de gemeente Amersfoort minder geld zal krijgen uit het gemeentefonds. ,De omvang daarvan kennen we nog niet.'' Naar verwachting gaat het om miljoenen euro's. Daarnaast kosten de vertragingen in de woningbouw en een te verwachten toename van het aantal bijstandsgerechtigden de gemeente ook miljoenen euro's. De verwachting is dat het aantal bijstandsklanten in Amersfoort in 2009 met 5 procent zal stijgen. Voor 2010 wordt uitgegaan van een stijging met 14 procent. Er is een risico dat de werkgelegenheid voor Amfors, de sociale werkvoorziening terugloopt. Om het huishoudboekje van de gemeente sluitend te houden, sluit Hekman forse bezuinigingen niet uit.

Binnen het college van B en W is een kerngroep gevormd van wethouders die zich bezighouden met de gevolgen van de Kredietcrisis voor Amersfoort. In de groep hebben de wethouders Boeve, Kruyt, Luchtenveld en Hekman zitting. Ook is er een ambtelijk crisisteam gevormd. In april wil het college een investeringsprogramma presenteren, maar de invloed van de gemeente op het aanjagen van de economie is beperkt. ,,We gaan absoluut niet op de rem staan. Af en toe zullen we gas bijgeven als het kan.''

De gemeente heeft vooral een rol in het verzachten van de gevolgen van de crisis voor de kwetsbare groepen in de stad. De aanspraak op bijstand, schuldhulpverleningen, armoedebeleid en andere voorzieningen zal de komende jaren groeien. Inzet is om mensen van ‘werk naar werk’ te helpen, met scholing en opleiding bijvoorbeeld. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar jongeren en schoolverlaters. Ook wil de gemeente inzetten op de aanpak van problemen van bedrijven. De gemeente wil nadrukkelijker inzetten op meer rechtstreekse contacten met bedrijven. Er wordt gedacht aan een versoepeling van de regeling 'beroepen aan huis'. Op het gebied van wonen en bereikbaarheid wil Amersfoort de continuïteit waarborgen. Daar waar mogelijk wordt gekeken of er versneld kan worden, zodat eerder begonnen kan worden. Voor huiseigenaren zijn startersleningen en duurzaamheidsleningen beschikbaar om de aankoop van een woning of milieuvriendelijke verbetering van woningen te ondersteunen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie