AVV Keistad toont karakter

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Al direct vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat AVV Keistad maar een doel voor ogen had en dat was winnen tegen de rivaal SSS uit Barneveld. In het eerste deel van de eerste set liep Amersfoort eigenlijk achter de feiten aan en slaagde er eenvoudigweg niet in om op voorsprong te komen, ondanks de goede passing van Pascal Hogeterp. Maar in de eindfase van die set veranderde dat beeld en stonden met name Emiel van Vulpen en de sterk spelende Han Bennink aan de basis van een verdiende setwinst (25-23). Bij aanvang van de tweede set kwam Amersfoort aanmerkelijk beter uit de startblokken en kwam halverwege op een 12-8 voorsprong. Doordat het midden goed werd aangespeeld kon er ook meer druk worden uitgeoefend op de blokkering van SSS, wat weer resulteerde in scoringsmogelijkheden aan de buitenkant. De Barnevelders bakten er in die fase niets van en moesten lijdzaam toezien hoe AVV Keistad geleidelijk aan de voorsprong vergrootte. Een meer dan verdiende 25-16 setwinst was dan ook het ultieme resultaat voor Amersfoort dat daarmee, geheel tegen de verwachting in, op een 2-0 voorsprong in sets kwam. Een belangrijk aandeel werd daarin geleverd door Frank Pastoor die aan het net eenvoudigweg niet te stuiten was en punt na punt binnensloeg. In de derde set een duidelijk ander SSS, dat de druk opvoerde en liet zien dat het zich niet zomaar naar de slachtbank liet leiden. Met een aantal goede service series kwam het op een 9-13 voorsprong en stond vervolgens niet meer toe dat AVV Keistad dichterbij kon komen. Met ruim verschil (20-25) ging de set naar Barneveld, dat daarmee de achterstand verkleinde naar 2-1. Ook in de vierde set slaagde Amersfoort er niet in om het goede spel uit de eerste twee sets vervolg te geven en konden beide Keistad spelverdelers Guus Kalkman en Erik Brinkhuis de bal absoluut niet op de juiste plaats krijgen. Met 19-25 ging ook die vierde set volkomen verdiend naar SSS, dat daarmee een beslissende vijfde set in de wacht wist te slepen. Een vijfde set waarin AVV Keistad eindelijk weer liet zien dat het tot goed volleybal staat is en waarin weer een hoofdrol was weggelegd voor Frank Pastoor. Met de wissel van speelhelft op een stand van 8-4 in het voordeel van de Keistedelingen leek de wedstrijd te zijn gelopen. Maar niets was minder waar: SSS vermande zich nog éénmaal en wist terug te komen tot 11-9, waarna zich een spannende slotfase ontwikkelde waarin het arbitrale duo (overigens de gehele wedstrijd van mindere kwaliteit) een dubieus aandeel had. Een eindstand van 15-13 werd door de arbiters na hevige discussie van tafel geveegd, waardoor de set nog een grillig verloop kende met als uiteindelijk resultaat een zwaarbevochten 21-19 setwinst voor AVV Keistad, dat vervolgens inclusief de vele toeschouwers volkomen uit zijn dak ging. Al met al een belangrijke overwinning en belangrijke punten voor AVV Keistad, dat voorlopig het degradatiespook niet behoeft te vrezen.

Winst voor volleybalheren in streekderby AMERSFOORT - Eerste Divisionist AVV Keistad wist afgelopen zaterdag in een bruisende en kolkende sporthal Midland in een ware volleybalthriller de winst naar zich toe te trekken. Met 3-2 wonnen de Amersfoortse volleybalheren van het tweede team van SSS uit Barneveld en klom daarmee enkele belangrijke plaatsen op de ranglijst. door Huub van Aerssen

Heren Omniworld - Forza Hoogland (1-3)

Door winst van de Hoogland heren in Almere afgelopen vrijdagavond, blijft het team van Jan Visser in het spoor van koploper Wilhelmina, dat eveneens geen steken liet vallen. De Hooglanders kenden een goede start in de eerste set, waarin met veel servicedruk en degelijk spel de tegenstander onder controle werd gehouden. Maar naarmate de set vorderde werd het spel van Forza minder en slechts met pijn en moeite slaagde het er in om de setwinst binnen te slepen (23-25). In de tweede set een totaal ander beeld waarin de Hooglanders grossierden in persoonlijke fouten en moeite hadden om het juiste ritme te vinden. Omniworld maakte hiervan dan ook dankbaar gebruik en sloeg, zonder al te veel moeite, de set met 25-20 binnen. Ook in de derde set werd het er volleyballend niet veel beter op. Hoogland moest hard werken om aan de punten te komen, waarbij de ploeg met name in de pass zoekende was. Alhoewel het bij tijd en wijle via de middenaanval nog wel wist door te breken, ging het allemaal verre van gemakkelijk. En geluk daarbij was dat de thuisploeg niet wist te profiteren van de fouten aan Hoogland zijde, waardoor de set toch nog met 21-25 werd gewonnen door Amersfoort. De vierde set kenden een gelijk beeld als voorgaande sets, waarin niet het volleyballend vermogen, maar de werklust de boventoon voerde. Met 23-25 ging ook die set uiteindelijk naar Forza Hoogland, dat daarmee weliswaar belangrijke punten binnen haalde, maar de gehele wedstrijd nauwelijks kon imponeren. Doordat ook koploper Wilhelmina een puntje liet liggen tegen Voleem en naaste concurrent Sovoco uit Soest een nederlaag moest incasseren tegen AVV Keistad, is de spanning te snijden in de eerste klasse en doet ook Forza Hoogland nog volop mee in de strijd om het kampioenschap.

Dames Amsterdam - Forza Hoogland (3-2)

Met een selectie van slechts een zevental dames toog Forza Hoogland afgelopen week naar Amsterdam voor het belangrijke treffen tegen Vanetie Casting, waar punten dienden te worden gehaald om lijfsbehoud in de regiodivisie te verstevigen. Al direct vanaf het eerste fluitsignaal begon het team onder leiding van coach Harry van Surksum niet goed aan de wedstrijd, waarbij het in de eerste set al snel tegen een zes punten achterstand aankeek. Voorla verdedigend ging het bij Forza mis waarbij het teveel ballen niet onder controle kreeg. Toch slaagde de ploeg er in om de draad weer op te pakken, waardoor het met name door Dorien Vos aan de buitenkant kon inlopen. Amsterdam verzuimde in de slotfase van die set het setpoint binnen te slaan, waardoor Hoogland alsnog met 24-26 het eerste punt wist binnen te slepen. In de tweede set wederom in de beginfase een haperend Forza dat alweer snel tegen een grote achterstand aankeek. Maar ondanks goed werk van Yara Woltersom en Liesbeth van ‘t Klooster slaagden de Amersfoortse dames er ditmaal niet in om de achterstand geheel weg te werken en verloren de se set met 27-25. In tegenstelling tot de twee eerdere sets, kende Hoogland in de derde set een opleving en speelde zoals vanouds met een snelle pass, een prima spelverdeling en een perfecte aanval waarin alles ook klopte. Dit in combinatie met een goed serverende Eva Damen die veel punten voor haar rekening nam, ging die set dan ook afgetekend naar Forza Hoogland, dat daarmee op een 1-2 voorsprong kwam. Vervolgens zakte de Hooglandse volleybaldames in de vierde set volledig in en was er niets meer te bespeuren van het overtuigende spel in de set ervoor. Met 25-12 werd Hoogland van de mat geveegd en moest een vijfde en beslissende set de winnaar gaan aanwijzen. In een ongemeen spannende set, die voor beide partijen alle kanten op kon gaan, was het uiteindelijk Amsterdam dat aan het langste eind trok en daarmee niet alleen de set (16-14), maar ook de match won met 3-2. Al met al een tevreden Amersfoortse coach die net als zijn team blij was met deze twee zo ongelooflijk belangrijke wedstrijdpunten.