‘Het gaat om de integriteit van onze stad’

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Eind april 2006, net voordat de gemeente voorkeursrecht wilde vestigen in Vathorst West, kochten projectontwikkelaars grond, die de gemeente zelf had willen kopen. Achteraf bleek dat een topambtenaar geheime informatie had doorgegeven om de aankoop door de ontwikkelaars te voorkomen. In de gemeenteraad werd gesproken over betrokkenheid en verantwoordelijkheid van wethouder Hekman en het college.

BPA-brief aan minister over Vathorst-West AMERSFOORT - De Burger Partij Amersfoort (BPA) heeft een brief geschreven aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken (BZ) en Koninkrijkrelaties. De partij wil dat de minister zich uitspreekt over het schenden van ‘diverse wettelijke geheimhoudingsregels’ rond grondtransacties in Vathorst-West in april 2006. De BPA wil dat Ter Horst een oordeel geeft of het handelen van de gemeente door de ‘beugel kan’.

door John Spijkerman

Hekman zei niet op de hoogte te zijn geweest van het doorgeven van geheime informatie. Wethouder en college kregen het vertrouwen van een raadsmeerderheid.

,,Het gaat om de integriteit van de stad’’, stelt BPA-voorman Van Wegen. ,,Er is grof geld weggegeven, terwijl de wet voorkeursrecht er juist op gericht is dat te voorkomen.’’ Volgens de BPA is het optreden van de gemeente ‘aantoonbaar niet integer’.

,,We willen een oordeel van de minister over het schenden van drie wetten. En los van de wethouders is er ook een burgemeester die de handhaving van integriteit in haar portefeuille heeft.’’ Van Wegen merkt op dat die burgemeester na een uitvoerig selectieproces door BZ is voorgedragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie