Geen woontoren op Stoutenburg

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Oost komt geen ruimte voor een woontoren op de Heerlijkheid Stoutenburg. Bijna de voltallige gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een aanpassing van het bestemmingsplan waardoor alle bouwmogelijkheden binnen de Heerlijkheid Stoutenburg zijn geschrapt. Alleen de ChristenUnie was tegen.

door John Spijkerman

Tot 1998 hoorde Stoutenburg-Noord, waar de woontoren moest komen, bij de gemeente Leusden. Na een grenscorrectie kwam het gebied bij Amersfoort. Het Utrechts Landschap (UL) wil de Heerlijkheid Stoutenburg in ere herstellen. Het Utrechts Landschap wilde een woontoren met 14 appartementen bouwen deels op de fundamenten van het oorspronkelijke Kasteel Stoutenburg uit 1259. De opbrengst van de woontoren moest worden gebruikt voor dat herstelplan.

Het Amersfoorts college van B en W had geen bedenkingen tegen zo’n 25 meter hoog gebouw in het landschap. Ook Gedeputeerde Staten van Utrecht wilden meewerken. Maar het plan leidde ook tot veel verzet. De voltallige gemeenteraad van Leusden was tegen de bouw van de woontoren en er werden ook 330 bezwaren tegen het bestemmingsplan ingediend van veelal particulieren.

,,Ik verbaas me over de hardnekkigheid waarmee het college, Het Utrechts Landschap en Gedeputeerde Staten zich hebben vastgebeten in de woontoren'' stelde BPA-raadslid Ruud Schulten aan het begin van de vergadering. ,,Een woontoren hoort niet thuis op die heel mooie plek. Het is in strijd met de archeologische waarden.'' Het gros van de raadsleden deelde deze overtuiging. Wethouder Luchtenveld probeerde nog wel de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. ,,De woontoren is een verrijking voor het landschap en het is mooie architectuur'', vond hij. Hij pleitte voor meer speelruimte in het bestemmingsplan, maar kreeg nul op het rekest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie