'Gemeente kan economie niet heel veel versnellen'

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Kredietcrisis houdt ook Amersfoort ook in zijn greep. Op verzoek van de SP werd dinsdagavond in de raadzaal gesproken over de gevolgen van de crisis voor Amersfoort en wat de gemeente allemaal kan doen aan extra investeringen. ,,We willen zeker niet op de rem trappen, waar mogelijk zullen we gas bijgeven, maar ik wil de illusie wegnemen dat we heel veel kunnen versnellen'', vertelde wethouder Hekman relativerend.

Het college werkt aan een totale overzichtslijst met investeringsprojecten die de komende tijd versneld uitgevoerd zouden kunnen worden. ,,We willen inzetten op een continuïteit van investeringen. We voelen de urgentie, maar ook onze beperkingen.'' De gemeente zou sommige investeringen wellicht naar voren kunnen halen. Hekman denkt in dit verband bijvoorbeeld aan rioleringswerkzaamheden die in 2012 aan de Soesterweg gepland zijn. Maar de gemeente kan ook niet onbeperkt investeringen naar voren halen, want het huishoudboekje van de gemeente moet sluitend zijn en dat wordt nog een hele opdracht, zo lijkt het. Hekman sluit niet uit dat de gemeente straks minder geld krijgt uit het gemeentefonds van het Rijk. Dan moet de gemeente bezuinigingen door voeren. ,,Het worden nog lastige discussies'', vreest Hekman. ,,Over hoe we investeringen in stand moeten houden en over de keuzes die we moeten maken.''

Het college zegt bezig te zijn met concrete acties op het gebied van bedrijfsleven, werk en sociale zaken en woningen en bereikbaarheid. Daarvoor wordt gesproken met diverse instanties en organisaties. Voor werknemers die overbodig (dreigen te) worden is er een mobiliteitscentrum en er komt een speciale banenmarkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie