‘IJsbaan is financieel haalbaar’

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Op verzoek van de SKE heeft de Adviesgroep een verkenning uitgevoerd naar de financiële haalbaarheid van de bouw van een kunstijsbaan met een zwembad. De notitie werd dinsdagavond aangeboden aan wethouder Kruyt. Daaruit blijkt dat de bouw van de ijsbaan goedkoper kan dan tot nu toe altijd werd aangenomen. Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat het zestien miljoen euro zou kosten. ,,Maar aanlegkosten van tien miljoen euro zijn reëel’’, stelt SKE-voorzitter Rimmert Mulder. ,,En je kunt de ijsbaan kostendekkend exploiteren. Door de combinatie met een zwembad zijn de kosten lager.’’ Voorwaarde is wel dat de gemeente geen kosten in rekening brengt voor de grond die nodig is. ,,Maar bij voetbal- en hockeyvelden worden er ook geen commerciële tarieven gehanteerd.’’ In de notitie worden mogelijke oplossingen genoemd voor het tekort van 1,6 miljoen euro. Zo zou gekeken kunnen worden naar sponsoring, bijdragen van de provincies Utrecht en Gelderland en van regiogemeenten.

Gemeente moet grond wel gratis overdragen AMERSFOORT - Voor tien miljoen euro kan er in Vathorst een half overdekte ijsbaan worden gebouwd, denkt de Stichting Kunstijsbaan Eemland (SKE). Uit een notitie van de Van der Worp Adviesgroep uit Woudenberg blijkt dat er een tekort is van 1,6 miljoen, maar de SKE denkt dat er voldoende mogelijkheden zijn dat geld binnen te halen. Voorwaarde is wel dat de gemeente de grond die nodig is voor de bouw van de ijsbaan voor niets overdraagt.

door John Spijkerman

De bouw van de ijsbaan werd onzeker nadat de provincie Utrecht had aangegeven niet de zeven miljoen euro te willen bijdragen waarop gehoopt was. De provincie heeft inmiddels 1,3 miljoen aan subsidies toegezegd. Voor de aanleg van de kunstijsbaan had Amersfoort al drie miljoen euro opzij gezet. Vanwege de lastige financiering wilde wethouder Kruyt kiezen voor een open ijsbaan die later overdekt zou kunnen worden in combinatie met een zwembad. De gemeenteraad droeg de wethouder op dat hij vóór 1 april een bedrijfsplan met drie modellen zou laten uitwerken. Het eerste scenario gaat uit van een open ijsbaan die in de toekomst overdekt kan worden. Het tweede scenario gaat uit van een half overdekte kunstijsbaan en het derde van een overdekte kunstijsbaan. De SKE is tegen een onoverdekte ijsbaan omdat die beperkt gebruikt kan worden en de exploitatie ervan ongunstig is.

VVD-raadslid Barske vindt dat de notitie duidelijk maakt dat een kunstijsbaan in Amersfoort realiseerbaar is. ,,Deze onderzoeksresultaten moeten worden meegenomen in het bedrijfsplan van de wethouder.’’ Dan moet ook inzichtelijk worden wat de financiële consequenties zijn als de gemeente de grond weggeeft. De SKE merkt op dat de bouw van deze kunstijsbaan juist in deze moeilijke economische tijden een impuls kan geven aan de bouw en kan helpen de recessie te bestrijden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie