GroenLinks wil 'strak optreden' politie tijdens NVU-demonstratie

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De politie moet strak optreden tijdens de demonstratie die de rechts-radicale Nederlandse Volksunie zaterdag in Amersfoort houdt, vindt GroenLinks fractievoorzitter Van 't Erve. ,,Er mag geen nazi-symboliek worden getoond. Er mogen geen discriminerende en racistische leuzen worden geroepen en als de Hitler-groet wordt gebracht, moeten mensen worden aangehouden.''

door John Spijkerman

GroenLinks fractievoorziter Van 't Erve vindt het belangrijk dat iedereen zijn recht op vrije meningsuiting en demonstratie kan uit oefenen. Maar hij benadrukt dat de demonstratie wel plaats moet vinden met in achtneming van de openbare orde en binnen de overige wettelijke kaders.,,Er is nu strengere jurisprudentie'', stelt Van 't Erve. In dit verband wijst hij op de manier waarop onlangs jongeren werden veroordeeld omdat zij onlangs tijdens een demonstratie tegen het Israëlisch optreden in Gaza, de leuze 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas' scandeerden. Op dezelfde manier kan er nu worden omgegaan met de rechts-radicalen.

De rechts-radicale Nederlandse Volksunie (NVU) demonstreert zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur in Amersfoort. Begin en eindpunt van de demonstratie is het Stationsplein. Een belangrijk deel van de demonstratie loopt door het Bergkwartier. De demonstratie is gericht tegen wat de NVU noemt het 'casino-kapitalisme' en de macht van het geld. Behalve een rondtocht, is het de bedoeling dat er ook enkele toespraken worden gehouden.

Vanuit het oogpunt van 'vrijheid van meningsuiting' kan de gemeente de demonstratie niet verbieden. De politie heeft aangekondigd noodzakelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Linkse groeperingen hebben tegenacties aangekondigd. Met de gemeente Amersfoort en politie heeft de NVU gesproken over voorwaarden waaronder de demonstratie plaatsvindt. Zo zijn symbolen zoals hakenkruizen, NSB-tekens en vlaggen verboden zijn. Ook het vermommen met sjaals en en/of capuchons is verboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie