Vier ontwikkelingsrichtingen voor Vathorst Noord en West

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Hoe groen wordt Vathorst Noord? De vier ontwikkelingsrichtingen voor Vathorst Noord en Vathorst West die nu op tafel liggen, blijken onderling nogal te verschillen: variërend van bijvoorbeeld 200 woningen in Vathorst-Noord en ruimte voor sportzones, tot geen woningbouw in Vathorst Noord en veel ruimte voor de ecologie. De gemeenteraad beslist uiteindelijk welke kant het op moet.

door John Spijkerman

De gemeente wil tegelijkertijd plannen ontwikkelen voor Vathorst West en Vathorst Noord. Vathorst West grenst aan de westkant van Vathorst en is 175 hectare groot. Het gebied bestaat voornamelijk uit weilanden. Directe buurman is het afvalverwerkingsbedrijf Smink. De bouw van ongeveer 3000 woningen in Vathorst West vindt pas plaats na 2015.

Vathorst Noord is 145 hectare groot en ligt ten noorden van Vathorst in het Nationaal landschap Arkemheen Eemland, pal boven het riviertje de Laak. Het gebied vormt de overgang van de stad naar het internationaal beschermde vogelgebied Arkemheen en heeft een agrarische functie met 21 woningen en boerderijen.

Het maken van de plannen gebeurt samen met bewoners, belanghebbenden en organisaties. Dat gebeurt tijdens drie 'creatieve' bijeenkomsten. Bij de visieontwikkeling voor Vathorst West en Noord zijn zo'n 60 personen betrokken. Afspraak is dat na elke bijeenkomst de resultaten worden teruggekoppeld aan de gemeenteraad. De raad geeft vervolgens suggesties mee voor de volgende bijeenkomst. Er liggen nu vier ontwikkelingsrichtingen waar de raad zich over moet uitspreken.

Vathorst Noord blijft vooral een groen gebied, maar woningbouw is niet per definitie uitgesloten, blijkt uit de vier varianten die nu op tafel liggen en waar de gemeenteraad uit moet kiezen. Als er wat bebouwing plaatsvindt in Vathorst Noord, wordt Vathorst West wat groener. De vier ontwikkelingsrichtingen voor Vathorst Noord en West hebben nu nog een negatief financieel saldo, maar nadere uitwerking van de plannen moet nog plaatsvinden. Wel zijn de kosten voor de baggerdeal met Smink verwerkt in de berekeningen. Opvallend is verder dat hoe groener Vathorst-Noord wordt, hoe groter de tekorten worden.

De raad moet aangeven aan welke ontwikkeling zij de voorkeur geeft. Uiteindelijk worden er 2 of 3 definitieve ontwikkelingsmodellen opgesteld waaruit de raad weer een keuze mag maken.

Het college zegt zich bewust te zijn van de huidige economische omstandigheden en de snelheid waarmee de crisis zich verdiept. ,,De komende maanden kan dat leiden tot herbezinning over het tempo en de intensiteit waarmee aan Vathorst West en Noord verder zal worden gewerkt. Na de derde sessie zullen we de balans op moeten maken en bezien of definitieve besluitvorming voor één voorkeursmodel al aan de orde is'', zegt wethouder Boeve.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie