Demonstratie rechts-radicalen

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Vier tot vijf keer per jaar organiseert de NVU demonstraties op verschillende plekken in Nederland, schat NVU-voorzitter Constant Kusters. Dat er dit keer voor Amersfoort is gekozen, heeft geen dieperliggende achtergrond. ,,We kiezen gewoon een stad uit.’’ Begin- en eindpunt van de demonstratie is het Stationsplein. Een belangrijk deel loopt door het Bergkwartier. De demonstratie is gericht tegen wat Kusters het ‘casino-kapitalisme’ en de macht van het geld noemt. Hij verwacht tussen de honderd en honderdvijftig deelnemers. Naast het houden van een rondtocht, is het de bedoeling dat er ook toespraken worden gehouden. De NVU-voorman heeft een gesprek gehad met de gemeente en de politie over de voorwaarden voor de demonstratie. Op de website www.stormfront.org schrijft Kusters dat symbolen zoals hakenkruizen, NSB-tekens en vlaggen verboden zijn. Ook het vermommen met sjaals en en/of capuchons mag niet. De NVU heeft zijn eigen ordedienst die er op toe ziet dat deelnemers zich aan de regels houden. Gemeentewoordvoerder Wiersema wil niet zeggen welke maatregelen gemeente en politie nemen. Ook politiewoordvoerder Aling houdt zich op de vlakte. ,,Wij gaan ervoor zorgen dat het goed zal verlopen, maar hoe we dat doen, daar doen we geen mededelingen over.’’ Mochten de voorafgemaakte afspraken worden overtreden en er sprake zijn van strafbare feiten zal daar tegen worden opgetreden.

‘Iedereen mag zijn mening kenbaar maken’ AMERSFOORT - De rechts-radicale Nederlandse Volksunie (NVU) wil zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur demonstreren in Amersfoort. De NVU heeft de gemeente daarvan in kennis gesteld en die kan de demonstratie niet verbieden. ,,Iedereen mag zijn mening kenbaar maken’’, zegt gemeentewoordvoerder Wiersema. ,,We zijn waakzaam voor ordeverstoringen, maar er is geen directe aanleiding daar nu zorgelijk over te zijn.’’

door John Spijkerman

Niet goed snik

,,Iedere organisatie die haar eigen deelnemers moet vertellen dat het dragen van een hakenkruis niet is toegestaan, is niet goed snik’’, vindt GroenLinks fractievoorzitter Van ‘t Erve. ,,Maar we vinden het ook belangrijk dat iedereen zijn recht op vrije meningsuiting en demonstratie kan uitoefenen. Een demonstratie dient daarom wel plaats te vinden met in achtneming van de openbare orde en binnen de overige wettelijke kaders.’’ De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), de Communistische Jongeren Beweging (CJB) en de Bond van Antifascisten (AFVN) vinden dat de NVU ‘walgelijk misbruik’ maakt van de vrijheid van meningsuiting. ,,En ik verbaas me over het historisch besef van dit gemeentebestuur, zegt Hein van Kasbergen van de NCPN. ,,De route gaat over de weg die gevangenen naar Kamp Amersfoort moesten lopen.’’ De organisaties vragen burgers symbolisch een kaars of waxinelichtje aan te steken langs de route van de demonstratie. Linkse groeperingen willen een tegengeluid laten horen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie