‘Godsvraag’ nog steeds actueel

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Het boek van Hendrikse liep als een trein: de 1e druk was van november 2007, de 6e druk werd een maand later al bereikt. De reacties liepen sterk uiteen. Op de website van Bol.com zegt de ene lezer: ‘Jammer dat de schrijver zich niet heeft verdiept in het geloof. Dan had hij tot ontdekking gekomen dat het echt is. Jezus leeft namelijk, en God is echt!’ Een ander reageert met ‘En dan krijg je ineens antwoorden op al je vragen... Pagina na pagina heb ik dit boek ademloos zitten lezen. Hendrikse schrijft humoristisch en is niet bang om de vinger op de pijnlijke plek leggen. Een verplichting voor alle geloofsaanhangers. Hendrikse is een held.’

AMERSFOORT - Vorig jaar heeft ds. Klaas Hendrikse uit Middelburg nogal wat stof doen opwaaien met zijn boek ‘Geloven in een God die niet bestaat’. Ook in Amersfoort en omgeving leidde dit tot vragen en discussies. In de Opstandingskerk leidde ds. Berend Borger een avond over dit onderwerp. Daarmee was de kous niet af. Op 25 februari is er opnieuw een bijeenkomst, waar Borger dieper zal ingaan op het geruchtmakende boek. door Christl Korzelius

Waar gaat het over in het boek? Berend Borger vat het kort samen: ,,Hendrikse stelt dat de mens God niet in zijn broekzak heeft en niet kan beschikken over het bestaan van God. Maar hoe bestaat God dan wél? De sleutel zit in het woord ‘bestaan’. Hendrikse haalt een verhaal uit het Oude Testament aan, waar Mozes wordt geroepen door God. De vertaling van de Godsnaam: ‘Ik ben die Ik ben’, is voor Hendrikse veel te statisch. We moeten dit veel dynamischer zien, in de trant van ‘ga maar, ik ga met je mee op weg’, waarin het gaat om de wisselwerking tussen mens en God. In het tweede deel van het boek gaat het over ‘geloven achter de komma’. De pure atheïst roept dat God niet bestaat, Hendrikse vindt dat niet origineel en verwacht eigen denkbeelden. Pas na de uitspraak dat God niet bestaat, begint het pas: pas dan kun je een gelovige levenshouding ontwikkelen en in volwassen afhankelijkheid gaan leven.”

Op de gespreksavond een jaar geleden gingen voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek. Borger bewaart daar goede herinneringen aan: ,,Het was mooi om te zien dat mensen naar elkaar wilden luisteren. Enerzijds was er angst dat heilige huisjes omver zouden worden getrapt, anderzijds angst om voor afvallige te worden versleten. Ik zie nogal wat mensen die afknappen op het geloof met z’n vaste vragen en antwoorden over geloofszaken. Het is goed om vanuit deze tijd vanuit de bijbel nieuwe antwoorden te zoeken. Hendrikse houdt de bijbel overeind, maar de kerkelijke vorm mag van hem helemaal op de schop. Bij hem gaat het om het individu dat twijfelt, bezinning zoekt, de dialoog aangaat met andere religies en aangemoedigd wordt een eigen geloofspakket samen te stellen. Jezus is voor hem niet de opgestane Verlosser, maar een wijsheidsleraar. De kerk moet bereid zijn een brede markt te bedienen, desnoods met ‘spiritueel knutselen’.”

De avond is bestemd voor iedereen die interesse heeft in ‘de Godsvraag’. Vervolg op 3 en 10 maart (in De Open Hof). Locatie 25 februari: De Hoeksteen, Schothorst. Aanvang 20.00 uur, aanmelden: 033-4799080.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie