Nieuwe start Speel-o-theek

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Bestuursleden Frans Balk, Marieke van Muijden en Alice Kingma zijn duidelijk in hun nopjes met het nieuwe onderkomen. ,,Na ruim 20 jaar in de bibliotheek, moesten we daar weg in verband met de verhuizing naar het Eemplein. Wij mochten niet mee, er zou geen ruimte voor ons zijn. Dat was een moeilijke tijd, maar achteraf gezien zijn we daar erg blij mee”, vertelt voorzitter Balk. Secretaris Kingma vult hem enthousiast aan. ,,We zijn er enorm op vooruitgegaan. Nu hebben we een zelfstandig pand en in plaats van 40, hebben we nu maar liefst 80 vierkante meter. De laatste vijf, zes jaar waren we bovendien verbannen naar de krochten van het gebouw. In die kelder waren we onzichtbaar, mensen moesten ons echt zoeken. Nu zitten we op de begane grond.” Van Muijden instemmend: ,,Mensen met een handicap kunnen nu dus veel makkelijker binnenkomen. En dat is essentieel, want zij vormen onze doelgroep.”

SOESTERKWARTIER - Enige tijd geleden zaten ze nog in de kelder van de bibliotheek aan de Zonnehof; krap behuisd en moeilijk bereikbaar. Inmiddels is Speel-o-theek Eemland verhuisd naar een modern pand aan de Flevostraat en gaan op 4 maart de deuren weer open voor de uitleen van aangepast speelgoed en educatief materiaal aan hun doelgroep: mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en kinderen met een sociale achterstand.

door André van der Velde

Een minpuntje is er wel: de speel-o-theek moet het vooralsnog doen zonder water en elektriciteit. Vanwege de vorst kon niet in de grond worden gewerkt. Dat was ook de reden dat de geplande officiële opening op 4 februari niet is doorgegaan. ,,Maar ook al hebben we op 4 maart nog steeds geen water en licht, we gaan die dag gewoon weer open”, belooft Balk. ,,We vinden het belangrijk dat onze klanten weer bij ons terecht kunnen.”

Speel-o-theek Eemland wordt draaiende gehouden door zo’n twintig vrijwilligers en één betaalde kracht, coördinator Eef den Otter. Momenteel heeft de Speel-o-theek een kleine negentig abonnementshouders die behalve uit Amersfoort ook afkomstig zijn uit onder meer Leusden en Woudenberg, gemeenten die de Speel-o-theek ook financieel ondersteunen. De specifieke doelgroepen van de Speel-o-theek, maakt dat ze naast het gewone speelgoed ook veel aangepast spelmateriaal hebben, legt Den Otter uit. ,,Zo hebben we tastmateriaal voor kinderen met visuele problemen, stevig spelmateriaal voor kinderen met motorische problemen, snoezelmateriaal met mooie lichtjes en geluidjes voor mensen met een verstandelijke beperking en allerlei materialen voor ouderen, bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Alzheimer. Maar”, vult ze zichzelf aan, ,,we zijn er ook voor gewone leners hoor.”

Wanneer de officiële opening plaatsvindt, is nog niet bekend. Van Muijden belooft wel een spetterend feest. ,,’Ome Willem’ Edwin Rutten staat op ons verlanglijstje om bij de opening aanwezig te zijn en we willen ook DierenPark Amersfoort erbij betrekken. Het moet een groot en gezellig feest worden, want dit is een heel nieuw begin van Speel-o-theek Eemland”, sluit ze af. ,,We hebben ons uit de kelders omhoog geworsteld, zijn een tijd dicht geweest en nu gaan we er weer voor.”

uwww.speel-o-theek-eemland.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie