Van Nimwegen nauwkeurig

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Want dat is een van de mooie dingen van het tegelzetten. Je maakt iets, iets wat altijd zichtbaar is. En in die zichtbaarheid ligt ook direct het afbreukrisico. In een dergelijk strak tegelplateau zie je iedere afwijking, nauwkeurig werken is dan ook een must, wil jezelf een goede tegelzetter mogen noemen.” Voor Van Nimwegen is die nauwkeurigheid geen enkel probleem. ,,Het is mijn handelsmerk. Zelfs op plaatsen die je niet ziet en waar je dus best een steekje zou kunnen laten vallen, ben ik zo precies mogelijk. Ik word er wel eens om uitgelachen maar dat scheelt me niets. Ik stel er een eer in om mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

AMERSFOORT - Als rasechte keientrekker heeft Jos van Nimwegen iets met steen, om precies te zijn met tegels. Via een vriend belandde hij, al vroeg in zijn leven, in het tegelzettervak. Vijftien jaar later start Van Nimwegen zijn eigen bedrijf. Een vakman vertelt over wat hem boeit. ,,Ik houd van een uitdaging, daarom zit ik in het particuliere werk, daar is eigenlijk iedere klus anders. Andere materialen, andere ruimten en dan zien hoe onder je handen een juweeltje van een vloer of een wand ontstaat.”

Van Nimwegen, tegelt alles wat maar te betegelen valt, vloeren op alle verdiepingen, keukenwanden, badkamers, toiletten en terrassen. In de meeste gevallen liggen de tegels al op hem te wachten, maar het is ook mogelijk om Van Nimwegen te betrekken in de tegelkeus. Het werk verveelt Van Nimwegen eigenlijk nooit. Er is immers geen badkamer hetzelfde. De meeste schik heeft de vakman van grote oppervlakten. ,,Tegelen is overal leuk maar een mooie kamervloer, ja dat is wel kicken als je die maakt. Je ziet die vloer groeien en je maakt er een heel andere kamer van.” Tegels zijn volgens Van Nimwegen dan ook de ideale vloerbedekking in de woonkamer. ,,Tegels zijn duurzamer, hygiënischer en onderhoudsvriendelijker dan bijvoorbeeld een houten vloer. Bij hout verschijnen altijd loopvlakken, bij tegels heb je dat nooit, die blijven altijd mooi egaal. Ook het onderhoud wat je bij een houten vloer tegenkomt, is een tegelvloer vreemd.”

Tegels zijn niet echt aan mode onderhevig. ,,Je moet er langer tegenaan kijken, dus mensen kiezen vaak wel voor een wat tijdlozer kleur. Wat ik wel weer vaker leg zijn zwart met wit en bruin met wit, je zou dat de trendkleuren van dit moment kunnen noemen. Verder zie ik nog alle soorten en maten voorbijkomen. Grappig is dat mensen grote tegels kopen omdat ze denken dat die sneller te leggen zijn. Dat is dus een misvatting hoe groter de tegel des te meer werk je er van hebt. Maar moeilijk? Nee er is weinig moeilijk, als je maar geduld hebt.”

u Tegelzettersbedrijf Van Nimwegen, A. Blankaartsingel 133, 06-36574945, www.tegelzetterbedrijfvannimwegen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie