GSVA krijgt eigentijds gezicht

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De GSVA heeft een breed sportaanbod voor mensen met een lichamelijke beperking: rolstoelbasketbal, zwemmen, tafeltennis, hockey en badminton. Met zo’n 150 leden in onder meer Amersfoort, Woudenberg en Leusden vervult de GSVA een belangrijke regionale functie.

‘Vormgeving was niet meer van deze tijd’ AMERSFOORT - Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort en omstreken (GSVA) is het nieuwe jaar met een nieuw en fris elan begonnen. De oude en vertrouwde vormgeving van de huisstijl is vervangen door een spiksplinternieuwe. Met de vernieuwde identiteit hoopt de GSVA beter de weg te vinden naar de doelgroep, want die is niet altijd makkelijk te bereiken.

door André van der Velde

Sinds de oprichting in 1981 heeft de GSVA blauw schild als logo met daarop in grote gele letters, verdeeld over twee regels, de letters van de vereniging. Het logo straalt een zekere kracht en onverzettelijkheid uit, maar was langzamerhand niet meer van deze tijd, zegt penningmeester Fred van den Broek. ,,Het is destijds met weinig middelen door een kleine groep enthousiaste vrijwilligers gemaakt. Maar de laatste jaren leefde binnen het bestuur het gevoel dat de complete vormgeving moest worden verbeterd.”

Een van de drijvende krachten achter de verandering is Marty Braggaar, die sinds een paar jaar de pr voor de GSVA doet. Zij kreeg van het bestuur de opdracht het proces in gang te zetten en te begeleiden. Dankzij financiële steun van het KF Hein Fonds konden grafisch vormgever Pauline van de Bunt en tekstschrijver Sander van der Horn worden aangetrokken. ,,Zij kregen de opdracht een ontwerp te maken dat recht doet aan het karakter van een gehandicaptensportvereniging”, vertelt Braggaar. ,,Bovendien moest de wijziging niet al te schokkend zijn. Qua kleurstelling wilden we wel weer het geel en blauw terugzien. Ze zijn vervolgens aan de slag gegaan en hebben drie thema’s geformuleerd: energie, beweging en plezier.”

Het duo constateerde dat alle communicatiemiddelen van de GSVA, zoals de website, het clubblad en de visitekaartjes, weliswaar goed verzorgd waren, maar dat al die uitingen niet eenduidig waren. Op die manier kan voor een buitenstaander een versnipperd beeld ontstaan. Zij namen allereerst het schild onder de loep en merkten op dat dat hen sterk deed denken aan het schild van het Leger des Heils. Het nieuwe logo is dan ook geen schild meer, de letters staan achter elkaar en in de A is een mensfiguur te herkennen. De kleuren geel en blauw komen zoals gewenst terug in de nieuwe vormgeving, maar zijn een stuk donkerder en daarom minder koel dan in het oorspronkelijke logo.

Het bestuur was onder de indruk. Van den Broek: ,,Dit is het het, dachten we unaniem toen we het voor de eerste keer zagen.” Ook de tekst onder het logo is aangepast. ,,De oude pay-off was ‘GSVA, voor aangepast sporten’ Nu is het GSVA, gewoon aangepast sporten’. Dat is heel simpel en treffend. Nu ligt de nadruk op gewoon, want het is vanzelfsprekend dat mensen met een lichamelijke of visuele beperking sporten.”

Volgens Van den Broek is de verandering een schot in de roos gebleken. ,,We hebben een eigentijds gezicht gekregen en gelet op de vele positieve reacties hebben we er echt goed aan gedaan.”

uMeer info op www.gsva.info.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie