Rechts-radicale demonstratie in Amersfoort

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De rechts-radicale Nederlandse Volksunie (NVU) wil zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur demonstreren in Amersfoort. De NVU heeft de gemeente daarover geïnformeerd. De gemeente kan de demonstratie niet verbieden. ,,Iedereen mag zijn mening kenbaar maken'', zegt gemeentewoordvoerder Wiersema. ,,We zullen waakzaam zijn voor ordeverstoringen, maar er is geen directe aanleiding daar zorgelijk over te zijn.'' De fractie van GroenLinks heeft het college vragen gesteld over de demonstratie.

door John Spijkerman

Vier tot vijf keer per jaar organiseert de NVU demonstraties op verschillende plekken in Nederland, schat NVU-voorzitter Constant Kusters. ,,We kiezen gewoon een stad uit.'' Dat er dit keer voor Amersfoort is gekozen, heeft geen dieperliggende achtergrond. Begin en eindpunt van de demonstratie is het Stationsplein. Een belangrijk deel van de demonstratie loopt door het Bergkwartier. De demonstratie is gericht tegen wat Kusters noemt het 'casino-kapitalisme' en de macht van het geld. Hij verwacht dat er tussen de honderd en honderdvijftig deelnemers zullen zijn. Behalve een rondtocht, is het de bedoeling dat er ook enkele toespraken worden gehouden.

Kusters heeft nog een gesprek met de gemeente Amersfoort en politie over voorwaarden waaronder de demonstratie plaatsvindt. Op de website www.stormfront.org schrijft de NVU-voorzitter bijvoorbeeld dat symbolen zoals hakenkruizen, NSB-tekens en vlaggen verboden zijn. Ook het vermommen met sjaals en en/of capuchons is verboden.

Gemeentewoordvoerder Wiersema wil niet zeggen welke maatregelen gemeente en politie zullen nemen om de zaak in goede banen te leiden. ,,Politie en gemeente zijn alert.''

Niet goed snik

,,Iedere organisatie die haar eigen deelnemers moet vertellen dat het dragen van een hakenkruis niet is toegestaan, is niet goed snik'', vindt GroenLinks fractievoorzitter Van 't Erve. ,,Maar we vinden het ook belangrijk dat iedereen zijn recht op vrije meningsuiting en recht op demonstratie kan uit oefenen. Een demonstratie dient daarom wel plaats te vinden met in achtneming van de openbare orde en binnen de overige wettelijke kaders.'' Namens GroenLinks heeft Van 't Erve vragen gesteld over de demonstratie. Hij wil weten welke maatregelen de gemeente neemt om er voor te zorgen dat de demonstratie de openbare orde niet zal verstoren. Van 't Erve vraagt zich ook af wat de gemeente doet als er verwerpelijke symbolen, zoals hakenkruizen en de Reichskriegsflagge worden getoond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie