'Amersfoort moet zwemstad blijven'

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een raadsmeerderheid lijkt te willen onderzoeken of er toch een tien banenbad kan komen met tien metertoren in het nieuwe zwembad aan de Hogeweg. Ook zal worden gekeken naar de mogelijkheid van een tien banenbad aan de Hogeweg en een tien metertoren in het nieuwe zwembad in Vathorst. De ruimtelijke en financiële consequenties van deze alternatieven moeten eerst in kaart worden gebracht.

door John Spijkerman

Het college van B en W wil een acht banenbad met een vijf meter toren in het nieuwe zwembad aan de Hogeweg. Daarmee verdwijnt de huidige tien metertoren en is Amersfoort geen schoonspringstad meer. En zonder tien banenbad kunnen er geen internationale wedstrijden worden gehouden. Zwemmers, schoonspringers, waterpoloërs en leden van onderwatersportvereniging Aqua Holic waren dinsdagavond in het stadhuis om te protesteren tegen de dreigende teloorgang van Amersfoort als zwemstad.

De VVD is ook bang dat Amersfoort als zwemstad verdwijnt en vond dat verschillende alternatieven moesten worden onderzocht. De liberalen zijn voorstander van een tien banenbad en het behoud van de tien metertoren. Een raadsmeerderheid zag niets in een nieuwe locatiediscussie voor de plek van het nieuwe zwembad aan de Hogeweg, maar vond wel dat onderzocht moest worden of er alternatieven waren voor het collegeplan. Tijdens een volgende raadsvergadering zal er verder over het onderwerp worden gesproken.

Wethouder Kruyt gaf aan wel te willen onderzoeken of een tien banenbad efficiënter is dan een acht banenbad. Hij merkte overigens op dat er op dit moment maar één zwembad in Nederland is met een tien banenbad. De wethouder ziet geen taak voor de gemeente om een tien metertoren te financieren. Het nieuwe zwembad kost al 27,1 miljoen euro. Een tien metertoren erbij betekent nog eens een miljoen extra. Kruyt vond dat de gemeente Amersfoort in dit geval dan wel heel veel geld op tafel moest leggen voor een kleine groep.

En passant, wees de wethouder op de slechte financiële positie van de gemeente als gevolg van de Kredietcrisis. ,,Het water staat de gemeente al tot aan de lippen.'' Kruyt waarschuwde dat de inkomsten van de gemeente drastisch gaan teruglopen en dat daarom niet alle belangen van iedereen konden worden gerealiseerd. Een mogelijkheid zou kunnen zijn de tien metertoren te financieren buiten de gemeente om. ,,Door ouders, vrijwilligers en het bedrijfsleven erbij te betrekken.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie