Woning met vertraging afgebouwd

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

,,De mensen kunnen rekenen op wat in hun garantieregeling staat. Dat is verzekerd’’, vertelt directeur Horvers van de SWK. Het is één van de drie organisaties die bij het GIW is aangesloten. De bouwprojecten van Van Hoogevest vallen onder de SWK. ,,De SWK zorgt ervoor dat de woningen netjes worden afgebouwd. Wij treden op voor de koper. Wij zijn met de curatoren in overleg wat de stand van zaken is’’, stelt Horvers. ,,Wat moet er gebeuren en welke partijen zijn bereid het over te nemen? We moeten het per project, per woning bekijken. Dat is nogal wat, want het gaat over honderden woningen. We zijn daar nog wel een paar weken mee bezig. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid om snel te kunnen afbouwen.’’

Kopers krijgen extra kosten voor hun kiezen AMERSFOORT - In overleg met de curatoren kijkt de de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) hoe het verder moet met bouwprojecten van de Van Hoogevest Groep. De projecten vallen onder het waarborgcertificaat van het Garantie Instituut Woningbouw (GIW). ,,Dat betekent dat de kopers een garantie hebben dat de bouw wordt opgepakt’’, weet Van Hoogevest woordvoerder André Heeringa. Maar niet alle extra kosten die kopers maken omdat hun woningen later worden opgeleverd, worden vergoed.

door John Spijkerman

Van Hoogevest werkte aan een aantal bouwprojecten in Amersfoort. Voor het project Weltevreden aan de Bergstraat, zijn de gevolgen beperkt. Alle woningen zijn opgeleverd. Ook de projecten Il Promedo in Vathorst en Moraine in Puntenburg lijken geen grote vertragingen op te lopen, denkt woordvoerder André Heeringa van de Van Hoogevest Groep. Het grootste probleem vormt het project Central Living aan de Vlasakkerweg. Alle woningen en appartementen zijn verkocht. ,,We zijn halverwege de bouw.’’ Nu het bedrijf failliet is, ligt de bouw stil. Dat zou weleens ‘enkele maanden’ kunnen duren, denkt Heeringa.

,,Alle particulieren die een woning hebben gekocht, lijden een schade die tussen de vijf- en tienduizend euro ligt’’, denkt René van der Borch. Hij heeft een woning gekocht in Central Living, die medio augustus zou worden opgeleverd. Op z’n vroegst wordt dat nu december of januari, denkt hij. Van der Borch wil zo snel mogelijk een kopersvereniging oprichten om met het SWK in contact te treden. ,,We willen duidelijkheid.’’ Hij hoopt dat Central Living wordt afgebouwd door een bouwer uit de omgeving. ,,Maar voordat de bouw wordt hervat, ben je vier of vijf maanden verder. Mensen hebben nu voor een veel langere tijd dubbele lasten.’’ Zij moeten hun oude woning langer aanhouden omdat de nieuwe nog niet klaar is. Het komt ook voor dat mensen hun oude woningen al hebben verkocht, en op zoek moeten naar vervangende huisvesting. Dat laatste overkwam Wim van Bekkum die een woning kocht in Central Living. ,,Er is gezegd dat de woning na het eerste kwartaal zou worden opgeleverd. Mijn eigen huis heb ik verkocht. Daar moet ik half april uit.’’ Van Bekkum moet op zoek naar vervangende woongelegenheid. Ook allerlei vervolgafspraken, zoals de plaatsing van keuken en vloer in de woning heeft hij moeten uitstellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie