,,Dit is ‘Amersfoort Vernielt’”

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Mevrouw F. Kremer, bewoonster van de Bosweg, heeft niets tegen de bouw van een woonservicecentrum, maar is faliekant tegen de sloop van de portiekwoningen. ,,Dit heeft niks te maken met Amersfoort Vernieuwt, maar met ‘Amersfoort Vernielt’”, zegt ze stellig. ,,Ik woon hier al 43 jaar en vind dit een prachtig stukje van de mooiste wijk van Amersfoort. Er zijn hier ook totaal geen problemen. Het zou eeuwig zonde zijn dit gedeelte te slopen.”

LEUSDERKWARTIER - Voor 101 huishoudens in de omgeving van De Amerhorst zijn het spannende tijden. Het zorgcentrum wil uitbreiden en heeft samen met de gemeente en Alliantie Eemvallei nieuwbouwplannen ontwikkeld. Crux is dat de portiekflats van de Kelvinstraat en van een deel van de Bosweg worden gesloopt om plaats te maken voor een woonservicegebied. Ook de aangrenzende laagbouw van de Fahrenheitstraat zou moeten wijken.

door André van der Velde

Sloop van de portiekflats kan volgens haar worden voorkomen met een creatieve oplossing. ,,Het zorgcentrum kan worden uitgebreid op de tennisbaan. Die tennisbanen plaats je dan op het dak van de parkeergarage. Dát is pas vernieuwen. Zo blijft dit wijkje gespaard, hoeft niemand te verhuizen en maak je ook nog eens iets heel bijzonders, iets unieks.”

Ze wantrouwt de rol van Alliantie Eemvallei. ,,Die heeft toegezegd de bewoners persoonlijk te benaderen en als 70 procent van hen tegen de sloop is, zouden de plannen niet doorgaan. Ik heb echter nog niemand gezien en bovendien hoe controleer je als bewoner de uitkomst?”

Ook mevrouw F. Wijnbergen is tegen de sloop van de flats. Zij woont in een van de zes flatblokken van de Kelvinstraat. ,,Dit is een heerlijke buurt, die moet niet worden gesloopt. Ik woon hier ook al 36 jaar met heel veel plezier.” Toch zou de ontwikkeling van het woonservicegebied haar niet verkeerd uitkomen. ,,Wellicht woon ik tegen die tijd zelf in De Amerhorst.”

Ze moet lachen om het alternatieve plan van mevrouw Kremer. ,,Het tennispark op het dak van de parkeergarage? Dat zou echt een goede oplossing zijn. Bovendien is het bij die tennisvereniging tegenwoordig lang niet zo druk meer als in het verleden.”

Een andere bewoner van de Kelvinstraat staat in principe niet afwijzend tegenover de plannen. ,,Ik kan er nog geen duidelijke mening over geven, omdat ik niet precies weet wat er voor terugkomt”, zegt Abdel Allali. ,,We zijn een gezin met twee kinderen, als we hier straks wat ruimer kunnen wonen, sta ik er wel positief tegenover.” Hij benadrukt niet uit de wijk weg te willen. ,,Dit is het leukste plekje van Amersfoort. Het is heel groen, kindvriendelijk en er is geen criminaliteit.”

De bewoners van de Reamurstraat zullen niet hoeven te verhuizen als de sloop- en bouwplannen doorgaan. Voor hen zal dan wel het vertrouwde uitzicht veranderen. ,,We staan niet afwijzend tegenover de plannen. Het is afhankelijk van hoe kort het nieuwe verzorgingshuis op deze woningen komt”, zegt mevrouw Van Grinsven. Haar partner plaatst nog een kritische kanttekening. ,,Helaas is het vaak zo dat ze 400 betaalbare woningen afbreken en er maar honderd voor terugbouwen. Dat zou niet moeten gebeuren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie