De belegering van Amersfoort

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Hij heeft het uiterlijk van een Viking: lange blonde haren en een baard. Zo zou een middeleeuwer er kunnen hebben uitgezien. Twee dagen per week werkt Abe van der Veen voor Monumentenzorg. Daarnaast is hij verhalenverteller. ,,Sinds mijn 26e doe ik dat.’’ Zijn repertoire bestaat uit 177 verhalen: veelal mythen, sagen, sprookjes en ridderverhalen. Gekleed in een middeleeuws aandoende dracht, vertelt hij zijn verhalen op festivals, scholen, maar ook bij particulieren thuis.

Historisch verhaal van Abe de Verteller AMERSFOORT - Abe van der Veen (38) is verhalenverteller. In De Stad Amersfoort vertelt hij de komende weken in twee afleveringen het verhaal over de belegering van Amersfoort in 1427. Om Amersfoort als vestingstad ‘in de kijker’ te krijgen, schreef hij het verhaal voor Amersfoort in C, de overkoepelende organisatie van Amersfoortse musea. Van der Veen vertelde het verhaal vorig jaar tijdens Open Monumentendag en de Bartoloméusmarkt.

door John Spijkerman

Acht jaren geleden kwam hij in Amersfoort wonen. De Keistad kent veel streekverhalen die ‘heel vertelbaar’ zijn. Nederland staat niet bekend vanwege zijn heksenvervolging, maar in de periode 1591-1595 werden in Amersfoort tien mensen als heks terechtgesteld. Abe van der Veen heeft zeven verhalen over Amersfoort in zijn repertoire zitten, waaronder verhalen over Everhard Meister en de keitrekking, over de legende van de Onze Lieve Vrouwetoren, over hekserij of de duivelbanner van De Kamp en natuurlijk over de belegering van Amersfoort in 1427. In die tijd telde Amersfoort rond de 3000 inwoners. ,,Het belegeringsverhaal is historisch’’, zegt Abe van der Veen. Voor het verhaal in De Stad Amersfoort gebruikte hij onder meer literatuur van Van Bemmel, Van Rootselaar en Hofland en Halbertsma.

Van der Veen studeerde Geschiedenis in Groningen en deed onderzoek naar de Amersfoortse Mirakelkroniek. Hij is geïntrigeerd door het geloof van de Middeleeuwer in wonderen. ,,Het moet iets wonderbaarlijks hebben, dan word ik wakker.’’ Wat Abe van der Veen boeit, is de mengeling van realiteit en fantasie. ,,Ik wil in de huid van de Middeleeuwer kruipen, ze niet als achterlijk zien. Waarom geloofden ze in onverklaarbare dingen? Als verhalenverteller moet je jezelf durven verliezen en niet bang zijn om voor schut te staan’’, zegt Abe. ,,Ik wil in de huid van mijn personages kruipen en verhalen vertellen over heksen en ridders. Ik speel het liefst voor een volwassenenpubliek, dan kan ik me helemaal uitleven.’’ Hij probeert zijn publiek het verhaal ‘in te zuigen’. De verhalen duren tussen de tien minuten en drie kwartier. ,,Verhalen vertellen is een solitaire bezigheid en heel communicatief. Je bent veel met je publiek bezig. Jij en je stem moeten het doen.’’

Naast het vertellen van verhalen organiseert Van der Veen ook ‘verhalende’ boomwandelingen door Park Randenbroek, Stoutenburg en Park Schothorst. Hij vertelt dan over hoe heidenen aankeken tegen bomen en de natuur. In het kader van Amersfoort 750 jaar vertelt Van der Veen deze zomer ook verhalen bij de Waterlijn.

uZie ook: www.abedeverteller.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie