Man en Kindcentrum in Amersfoort

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een groep Turkse en Marokkaanse mannen wil dat er een Man en Kind Centrum komt in Amersfoort. Komende dinsdagavond overhandigen zij een lijst met handtekeningen aan het gemeentebestuur. De mannen willen dat de gemeente een subsidie-aanvraag gaat indienen bij het Rijk voor de oprichting van een Man en Kind Centrum.

door John Spijkerman

Minister Plasterk heeft 2,4 miljoen euro uitgetrokken voor het oprichten van een aantal Man en Kind Centra in Nederland. Om voor het geld in aanmerking te komen, moeten gemeente een aanvraag indienen. De Turkse en Marokkaanse mannen vragen de gemeente Amersfoort een aanvraag in te dienen bij het Ministerie. ,,De regeling van Plasterk is vooral bedoeld voor allochtone mannen van alle leeftijden,'' weet projectmanager Yteke Braaksma van de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA). Samen met de doelgroep, willen SWA, SOVEE, NVA, Carefors en Beweging 3.0 het Man en Kind Centrum vormgeven. ,,Het is een huis voor vaders. Het wordt een huis voor en door mannen, waar ze activiteiten kunnen ontplooien en organiseren.'' Het Man en Kind centrum kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor computercursussen, zwemcursussen, kookcursussen, taal- en leescursussen, excursies, huiswerkbegeleiding, voor culturele activiteiten en als informatiepunt.

De bedoeling achter de Man en Kind Centra is dat mannen zich actiever gaan bemoeien met de opvoeding van kinderen, dat ze meer deelnemen aan de maatschappij, zich meer verbonden voelen, maar ook zichzelf kunnen ontwikkelen. Een Man en Kind Centrum is de mannelijke tegenhanger van een Vrouw en Kind Centrum. Dat werd in maart 2007 geopend in wijkcentrum De Roef. ,,De kritiek was dat we veel vrouwen maar weinig mannen bereikten. In oktober 2008 zijn we begonnen met voorlichtingsactiviteiten voor zo'n 40 tot 50 mannen'', zegt Braaksma. ,,Maar er was vraag naar meer activiteiten.'' Braaksma hoopt dat het Man en Kind Centrum in Amersfoort daarvoor de oplossing kan zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie