Onduidelijkheid over Stoutenburg

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Het is duidelijk dat het plan van Utrechts Landschap om een kasteel te bouwen op de Heerlijkheid Stoutenburg voor veel commotie en emoties zorgt. De publieke tribune was afgeladen met belangstellenden die heftig reageerden op de betogen. Tegenstanders kregen applaus. Marco Glastra, directeur van Utrechts Landschap, werd een keer onderbroken door een woedende kreet van een toeschouwer.

,,Laat dit flatgebouw een luchtkasteel zijn’’ AMERSFOORT – Het is nog onduidelijk hoe de Amersfoortse gemeenteraad over Bestemmingsplan-Oost denkt. Bij de behandeling van het plan gaven zoveel burgers hun mening dat de raadsleden niet aan bod kwamen. Over veertien dagen gaat ‘De Ronde’ verder.

Tien insprekers spraken over het kasteel, ook wel de bouwtoren genoemd. In de loop van het debat werden de termen voor het bouwwerk geringschattender. ,,Ordinaire appartementen’’, noemde Wim Schoonheym van Amersfoort Centraal, het bouwwerk. Peter de Langen, voorzitter van de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort, sprak over dat ,,flatgebouw’’.

De Langen verklaarde dat hij de actie van Utrechts Landschap niet helemaal kan plaatsen. Om het nieuwe gebouw neer te kunnen zetten, moet de Stoutenburgerlaan verlegd worden. ,,Dat zorgt voor veel gevaarlijke situaties. We gaan een gebouw neerzetten waar zeer veel weerstand tegen bestaat om de aanleg van een gevaarlijke weg te financieren. Laat deze woontoren maar een luchtkasteel blijken.’’

Ruud Schulte, gemeenteraadslid voor de BPA, wilde van Glastra weten wat er zou gebeuren als de gemeenteraad niet akkoord gaat met de woontoren. ,,Dan wordt het oude kasteelterrein niet in ere hersteld’’, vertelde Glastra. Dat idee stond de tegenstanders bijzonder aan.

De SP-fractie vroeg zich af waarom Utrechts Landschap als maatschappelijke organisatie toch de woontoren door wil zetten. ,,Er is massaal verzet tegen het plan. Moet je dit als maatschappelijke organisatie wel willen?’’

Glastra gaf inderdaad toe dat 330 bezwaarschriften ,,een krachtig signaal is’’. Hij gaf aan dat Utrechts Landschap echter wel het landelijke en provinciale beleid volgt. Bovendien zijn de betrokken rijksadviseurs enthousiast over het plan. ,,De omwonenden houden van het landschap’’, verklaarde Glastra. ,,Ik ben ervan overtuigd dat als de woontoren er eenmaal staat ze het gebied nog mooier zullen vinden.’’

De tegenstanders wezen op inconsequenties in de plannen. Zo zal het gebouw 25 meter hoog worden. ,,Dat is met zo hoog als de bomen’’, staat in het bestemmingsplan. Het merendeel van de bomen is echter maar 20 meter hoog. ,,Deze hoogte slaat dus nergens op’’, vonden de bewoners.

De gemeenteraad gaat over twee weken zonder insprekers verder praten over dit onderwerp. Dan valt er nog geen besluit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie