Veel geweldpleging 'weekendarrangement' bij Hof en Lavendelstraat

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Om iets te doen aan het te grote aantal geweldsdelicten in het weekend, werd op 1 juli 2007 het 'weekendarrangement' ingevoerd. Uit een evaluatie uit de zaken die zich afspeelden tussen 12 juli 2007 t/m 30 maart 2008, blijkt dat er in totaal sprake was van 29 geweldszaken, grotendeels in de nachtelijke uren, waarbij in totaal 42 personen betrokken waren. Vaak bleek er alcohol in het spel: dertig van de 42 verdachten bleken meer dan vijf glazen bier te hebben gedronken. Veel geweld vindt plaats op specifieke locaties. In zes situaties (21 procent) vond het geweld plaats op De Hof. In vier gevallen (14 procent) vond het geweld plaats in de Lavendelstraat.

Het 'weekendarrangement' werd ingevoerd omdat gemeente en politie met een harde aanpak van geweldplegers het aantal geweldsincidenten wilden teruggedringen. Geweldplegers konden het hele weekend worden vastgehouden in afwachting van een besluit van het Openbaar Ministerie over de gerechtelijke afhandeling van hun zaak. Het weekendarrangement geldt voor meerderjarige personen die tussen vrijdagavond 20.00 uur tot en met zondag middernacht zijn aangehouden op verdenking van het het plegen van geweld of het dreigen daarmee.

De grootste groep verdachten (18 personen) bij het weekendarrangement zit in de leeftijdscategorie tussen 18 en 25 jaar. Uit de dossierevaluatie van geweldplegers blijkt dat 93 procent van de verdachten alcohol had gedronken bij het geweldsincident en 71 procent van de verdachten meer dan vijf glazen. De meest voorkomende geweldsdelicten waren bedreiging, eenvoudige mishandeling en openlijke geweldpleging. Veel geweld vond plaats op De Hof en in de Lavendelstraat. Ook kwam het vaak voor dat geweldplegers daar waren geweest voordat ze overgingen tot geweld op een andere plek. Veel geweldplegers hebben al een strafblad.

Maatregelen

Als aanvulling op het weekendarrangement is besloten tot diverse maatregelen. Zo wordt door het openbaar ministerie overwogen om bij recidivisten (mensen die eerder gewelddelicten pleegden) een hogere strafmaat te eisen en bij de rechter te pleiten voor een agressie-regulatietraining.

Er komt een proef van een half jaar waarbij verdachten van geweld wordt gevraagd om –vrijwillig- een blaastest te doen. Daarmee worden geweldplegers zich meer bewust van hun alcoholgebruik en komt meer informatie beschikbaar over de relatie tussen alcohol en geweld.

Omdat er relatief veel geweldsdelicten plaats vinden op bepaalde plekken, willen politie en gemeente samen met de horecaondenemers een veiligheidsschouw houden om te kijken welke maatregelen er nog genomen kunnen worden om daar de veiligheid te vergroten. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan extra verlichting tijdens sluitingsuren.

Ook zal worden gekeken naar de mogelijkheden voor het door horeca-ondernemingen inzetten van stewards op straat. Zij kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een goede doorstroming van café-bezoekers en het doorverwijzen naar taxi's. Ten slotte wordt ook gekeken of aan bepaalde personen die geweld gebruiken, een ontzegging voor alle horeca-gelegenheden in een bepaald gebied kan worden uitgereikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie