Omstreden kasteel

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Tot 1998 hoorde Stoutenburg-Noord, waar de woontoren moet komen, bij de gemeente Leusden. Na een grenscorrectie kwam het gebied bij Amersfoort. Het Utrechts Landschap (UL) wil de Heerlijkheid Stoutenburg in ere herstellen. De opbrengst van de woontoren moet worden gebruikt voor dat herstelplan. Het UL vindt dat een modern kasteel met veertien appartementen cultuur-historisch prima past in zo’n herstelplan.

Onoverkome-lijke bezwaren tegen woontoren AMERSFOORT - De voltallige gemeenteraad van Leusden is tegen de bouw van een woontoren met veertien appartementen op landgoed Stoutenburg. In de Amersfoortse raadzaal mochten de Leusdenaren dinsdagavond hun Amersfoortse collega-raadsleden uitleggen waarom zij niets zien in de bouw van zo’n modern kasteel. De Amersfoortse raad moet zich nog uitspreken over het bestemmingsplan Buitengebied Oost, waarin woningbouw op die plek mogelijk wordt gemaakt. Veel Amersfoortse raadsfracties zijn er nog niet uit, zo bleek.

door John Spijkerman

Het college van B en W van Amersfoort heeft geen bedenkingen tegen zo’n 25 meter hoog gebouw in het landschap. B en W denken dat het bijdraagt aan de ‘beleefbaarheid’ van de historische kasteelplaats. De toename van de verkeersdruk op de Stoutenburgerlaan zou ook ‘acceptabel’ zijn, oordelen B en W. Als het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Amersfoort voor het Buitengebied Oost wordt goedgekeurd, kan het UL zijn plannen realiseren.

Tegen het bestemmingsplan zijn 330 zienswijzen ingediend. Het gros daarvan ging over het ‘moderne kasteel’. Ook de gemeenteraad van Leusden is tegen en maakte bezwaar bij de gemeente Amersfoort. ,,Het gebeurt niet elke dag dat de ene overheid bezwaar indient tegen de andere overheid’’, zei de Leusdense VVD-fractievoorzitter Voortman. ,,Dan moet er wel wat bijzonders aan de hand zijn.’’ Leusden vindt dat heel Stoutenburg als één gebied moet worden gezien. Voortman noemde woningbouw op landgoed Stoutenburg een ‘wezensvreemd element’. ,,We hebben onoverkomelijke bezwaren tegen de woontoren. Dat is een principiële zaak. Het gaat ons om het versterken van het buitengebied en het tegengaan van sluipverkeer. Tegen die achtergrond is een woontoren absoluut ongewenst’’, vond Voortman.

De Amersfoortse raad vergadert volgende week over het bestemmingsplan. BPA en SP zijn tegen de woontoren. PvdA, CDA, VVD en GroenLinks zijn er nog niet uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie