Valse start volleybalheren Forza

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

In de eerste set wisten de Hooglanders nog wel het initiatief te nemen en stond het team van coach Jan Visser de gehele set op enkele punten voorsprong, al ging dit niet gepaard met het beste spel. Forza moest hard werken voor die punten want het ging allesbehalve vanzelf. Unicornus daarentegen stond prima te verdedigen wat regelmatig resulteerde in lange en fraaie rally’s. Aan het slot van die set verzuimde Hoogland echter om de set op slot te gooien waardoor Unicornus op de valreep, na een aantal slordige fouten aan Hoogland zijde, de set met 24-26 naar zich toe wist te trekken. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. De Hooglanders speelden hectisch waarbij de pass en de verdediging ver onder de maat waren en het spel slordig oogde, wat een niet constante aanval opleverde die nauwelijks tot scoren kwam. Bunschoten daarentegen slaagde er in om het Forza behoorlijk moeilijk te maken en leek het er naar uit te zien dat ook die tweede set een prooi zou worden voor de Bunschoters. Maar in een uitermate spannende slotfase wist Hoogland met de moed der wanhoop het ontij te keren en won toch nog verrassend met 31-29. Bij het ingaan van de derde set leek het er op alsof Hoogland de last van de schouders had afgeschud. Het spel werd geleidelijk aan wat beter en zeker serverend werd het de tegenstander uit Bunschoten steeds moeilijker gemaakt. Alhoewel Unicornus het nog wel probeerde, slaagde het er absoluut niet in om aan te haken en ging die derde set, in tegenstelling tot de twee eerder gespeelde sets, relatief eenvoudig naar de thuisploeg (25-21). Met de belangrijke vierde set voor de boeg leek Hoogland de strijd tegen zichzelf te hebben overwonnen, maar dat sportwetten in vele gevallen anders uitvallen werd ook nu duidelijk. De mannen van Jan Visser faalden in die vierde set op jammerlijke wijze en daalde het spel aan Hoogland zijde naar een meer dan bedenkelijk niveau. Alles wat fout kon gaan ging ook fout en in korte tijd bouwde Unicornus een 6-punten voorsprong op. De Bunschotenaren speelden daarbij vrijuit en bouwden de voorsprong geleidelijk aan nog verder uit. Alhoewel Hoogland bij tijd en wijle nog wel een puntje wist mee te snoepen, was er geen houden aan en ging die vierde set dan ook meer dan terecht naar Bunschoten (17-25), dat daarmee een vijfde en beslissende set wist af te dwingen. Maar wie dacht dat de thuisploeg de mouwen op zou stropen, sloeg de plank volkomen mis. Forza Hoogland bleef eenvoudig weg ver onder de maat spelen en liet toe dat Unicornus al vroeg in die beslissende set een voorsprong kon nemen. Bij een stand van 6-8 werd er van speelhelft gewisseld en kwam Hoogland vervolgens sterk terug, waarbij het zelfs met 12-9 op voorsprong kwam. Een voorsprong die door de bank genomen eigenlijk niet meer uit handen kon worden gegeven. Maar dat lag bij Hoogland toch wat anders! Het verviel (zoals al vaker in deze wedstrijd het geval was geweest) in het maken van persoonlijke fouten die de ploeg uiteindelijk fataal werden. In een spannende slotfase werd duidelijk dat Unicornus over de langste adem bleek te bezitten. Met 17-19 ging niet alleen de vijfde set naar Bunschoten, maar ook de wedstrijd (2-3) en leed Forza Hoogland haar eerste thuisnederlaag van dit seizoen. Ondanks dit verlies schoven de Hooglanders in de eerste klasse van de competitie wel door naar een tweede plaats door verlies van naaste concurrent Huizen. Koploper Wilhelmina deed het daarentegen wel goed en nam door de misstap van beide achtervolgers drie punten voorsprong. Voor komende week wacht voor Hoogland de uitwedstrijd tegen Voleem in en uit Eemnes, waar het kan laten zien dat het tot beter volleybal in staat is.

Thuisnederlaag Hooglanders tegen Unicornus AMERSFOORT - In de eerste wedstrijd na een korte Kerst - en Nieuwjaarsonderbreking, ging het eerste heren volleybalteam van Forza Hoogland genadeloos onderuit. In sporthal Nieuwland wist Unicornus uit Bunschoten in een vijfsetter de punten binnen te slepen, een verbouwereerd Hoogland achterlatend. door Huub van Aerssen

Heren VV Amsterdam 4 - Wilhelmina (1-3)

Na een goede, maar verloren, bekerwedstrijd op 5 januari jongstleden tegen Almere-Haven dat twee klassen hoger uitkomt, mocht Wilhelmina afgelopen zaterdag voor de eerste competitiewedstrijd in 2009 aantreden tegen het vierde team van de hoofdstedelijke volleybalvereniging. Als koploper van de eerste klasse begonnen de mannen van trainer Henk Koelewijn en coach Tim van der Sanden vol goede moed aan dit treffen. In no-time stond er in de eerste set een riante voorsprong op het telbord, mede ook omdat de Amsterdammers erg veel moeite hadden met de goed geplaatste opslagen van Wilhelmina. Waar de spelverdeler wel een set-up van kon maken, was veelal een prooi voor de Wilhelmina blokkering onder leiding van middenspeler Mark Veltink. Binnen een kwartier was de eerste set gespeeld en stond er een 10-25 op het bord. In de tweede set slaagde Wilhelmina er niet in om het niveau van de eerste set te handhaven en liet toe dat Amsterdam beter ging spelen en minder fouten maakte. Na een rommelige set met kansen over en weer trok Wilhelmina toch nog verrassend aan het langste eind, won met 24-26 en kwam op een comfortabele 0-2 voorsprong. Met Maarten Wispelwey en, na lange afwezigheid, Jan Pieter Hooghuis weer binnen de lijnen, werd Amsterdam in de derde set weer flink onder druk gezet, waar de gastheren de grootste moeite mee hadden. Geen moment slaagden zij er in om het Wilhelmina moeilijk te maken en lieten de mannen uit Keistad zien dat ze niet voor niets lijstaanvoerder zijn. Met 17-25 ging ook deze set naar de Amersfoorters. In de vierde set liet de concentratie het bij Wilhelmina duidelijk afweten. Het volleybal werd aan beide zijden slordig, er werd veelvuldig foutief geserveerd en beide teams hadden moeite om de bal via een normale aanval over het net te spelen. Toen bij Wilhelmina Reinier van Gent ook nog eens door zijn enkel ging, was het juiste gevoel helemaal weg. Amsterdam kon optimaal profiteren en deed dat ook door de set met 25-22 te winnen en op die manier alsnog één punt aan de wedstrijd over te houden. Door misstappen van de naaste concurrentie liep Wilhelmina, ondanks setverlies, toch nog uit en staat ongedeeld op de eerste plaats in de eerste klasse.

Heren Lycurgus 3 - AVV Keistad (4-0)

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar pakte op een vervelende manier uit voor de mannen van AVV Keistad. Starten met een 4-0 verlies is niet bepaald wat ze ervan verwacht hadden. In de eerste twee sets had Keistad het meeste recht op een setzege, maar vooral serverend liet het team daar de punten liggen. Het side-out spelletje wat het team normaliter goed ligt, liet het ditmaal volledig afweten. Aan de buitenkanten werd niet of heel weinig gescoord en ook blokkerend was het niveau bij lange na niet voldoende. Op de midpositie kon alleen Emiel van Vulpen aanvallend nog enige indruk maken. Komende zaterdag start de tweede helft van het seizoen en zullen de heren van AVV Keistad alles uit de kast moeten halen om in de wedstrijd tegen Agro-Bouw Dio uit Bedum een goed resultaat neer te zetten. Gelukkig hebben de mannen goede herinneringen aan de thuiswedstrijd tegen dit team, die toen met 3-1 werd gewonnen. Met een voorlaatste plaats op de ranglijst in de eerste divisie, waart het degradatiespook in de gelederen van de promovendus.Toch heeft AVV Keistad alles nog in eigen hand, maar makkelijk zal het zeker niet worden!