'Ontwikkelaars waren bang buiten spel te worden gezet'

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer hebben in april 2006 in verhoogd tempo gronden verworven in Vathorst-West om vooral hun eigen positie veilig te stellen, stelt voormalig Hoofd Grondzaken A. Ashouwer. Dat de ontwikkelaars wisten dat de gemeente het voorkeursrecht - dat de gemeente het recht van eerste koop van de gronden geeft - wilde vestigen, was belangrijker dan de dreiging dat andere ontwikkelaars de gronden zouden kopen. Ze waren bang door de gemeente buitenspel te worden gezet bij de ontwikkeling van Vathorst-West.

door John Spijkerman

Dat blijkt uit een interview dat is afgenomen met Ashouwer naar aanleiding van de grondtransacties in Vathorst West. Na een opdracht van het college stelde onderzoeksbureau Omniplan een onderzoek in naar de grondverwerving in Vathorst West. De inhoud van de interviews die daarvoor met betrokkenen werden gehouden, zijn deze week openbaar gemaakt.

Door de gronden te kopen waren het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en de projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer nog een aantal jaren verzekerd van hun voortbestaan. De ontwikkelaars wilden Vathorst West graag op dezelfde manier ontwikkelen als Vathorst. Het OBV moest hier de leidende rol in nemen. Voor de nieuwe wethouders was het geen uitgemaakte zaak dat Vathorst West op dezelfde manier ontwikkeld zou worden als Vathorst.

Ashouwer heeft zelf op dinsdag 25 april in een telefonisch gesprek met makelaar Schep van het OBV gemeld dat de gemeente het voorkeursrecht ging vestigen. Dezelfde middag heeft hij de directeuren van het OBV op de hoogte gesteld van de vestiging van het voorkeursrecht. Hij wilde daarmee voorkomen dat gronden tegen een te hoge prijs zouden worden gekocht. Hij wilde het OBV ervan overtuigen 'zich niet gek te laten maken en dus niet te verwerven tegen een te hoge prijs'. De prijs die uiteindelijk is betaald en die tussen de 55 en 65 euro per vierkante meter ligt, vond Ashouwer veel te hoog. Ashouwer zegt 'wel moeite te hebben gehad met de grondverwerving door de marktpartijen'.

Ashouwer vindt dat de gemeente het voorkeursrecht te laat heeft gevestigd. Hij heeft de toenmalige wethouder Jonkman geadviseerd dat al in februari 2006 te doen. Dat dit niet is gebeurd, komt omdat er nog geen formeel besluit was genomen over de verstedelijking van Vathorst West. Vooral de VVD-fractie wilde daar nog geen uitspraak over doen.

Wethouder Hekman vond het niet gepast om de informatie over het vestigen van de WVG te melden in de stuurgroepvergadering die op woensdag 26 april werd gehouden, meldt Ashouwer. In de stuurgroep zitten de ontwikkelaars van Vathorst Beheer en bestuurders namens het college. Oud-gemeenteambtenaar Sjaak Kruis die in 2006 binnen de gemeente de ontwikkeling van Vathorst coördineerde, zegt dat het geen formeel agendapunt is geweest. ,,Maar in de wandelgangen van de vergadering werd er met elkaar over dit soort ontwikkelingen gesproken.''

Prijsopdrijving

Makelaar Schep die namens het OBV gronden in Vathorst West verwierf, merkt op dat directeur Wim van Veelen van het OBV aan twee partijen opdracht had gegeven grond te verwerven in Vathorst West. Naast Schep zelf kreeg ook A. de Jong opdracht grond te verwerven. Schep was daarvan niet op de hoogte. OBV-directeur Van Veelen zegt dat hij Schep daar bewust niet over heeft geïnformeerd. Schep vindt dat dit heeft geleid tot concurrentie tussen aankopers die voor dezelfde afnemer de onderhandelingen voerden. Achteraf heeft dat geleid tot prijsopdrijving, vindt Schep.

Volgens OBV directeur Van der Horst zouden er tien anderen hebben klaargestaan als Vathorst Beheer de gronden niet zou hebben gekocht. Volgens Van Veelen zou Vathorst Beheer van grondverwerving hebben afgezien als de gemeente hier tijdens de stuurgroepvergadering van 26 april bezwaar tegen had gemaakt. De gemeente maakte echter geen bezwaar, maar nam kennis van het besluit van Vathorst Beheer om te verwerven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie