Nieuwbouw Amerhorst gepland

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

De Amerhorst wordt het eerste woonservicegebied in Amersfoort. ,,Het gaat om de combinatie wonen, zorg en welzijn voor alle inwoners in de wijk,’’ vertelde wethouder Hans van Daalen tijdens de raadsvergadering van vorige week. ,,Ook ontmoeting wordt belangrijk.’’ In het Leusderkwartier wonen relatief veel ouderen. De huidige Amerhorst levert al voorzieningen aan oudere bewoners in de wijk, zoals zorg aan huis, welzijnsactiviteiten en maaltijden. Amaris wil die voorzieningen uitbreiden naar meer wijkbewoners. De nieuwbouw moet bijvoorbeeld worden gecombineerd met de bouw van een gezondheidscentrum met daarin huisartsen, een apotheek en fysiotherapeuten. ,,Het is een unieke kans dat je zo’n wijkje kunt herontwikkelen tot wijk-servicezone,’’ meent Amerhorst-directeur Bert Westerhuis.

Portiekwoningen en eengezins- woningen slopen LEUSDERKWARTIER - Verzorgingstehuis De Amerhorst wordt gesloopt. Amaris, het bestuur van het verzorgingstehuis wil een nieuwe, moderne Amerhorst bouwen met meer voorzieningen. Samen met woningbouwcorporatie De Alliantie Eemvallei gaat Amaris een plan maken voor de bouw van circa 170 nieuwe woningen. Het nabijgelegen gebied tussen Kelvinweg, Cartesiussstraat en Bosweg dat eigendom is van De Alliantie, wordt bij de plannen betrokken. De corporatie wil daar 85 portiekwoningen en 16 eengezinswoningen slopen omdat ze ‘gedateerd’ zijn. Begin volgend jaar worden direct betrokkenen en omwonenden geraadpleegd over de nieuwbouwplannen.

door John Spijkerman

Nieuwbouw van De Amerhorst is nodig vanwege ‘een tekort aan wooncomfort en omdat er te weinig ruimte is voor goede zorg’, vertelt Westerhuis. ,,Het huis is van 1965 en al een keer gerenoveerd. De bewonersappartementen zijn gewoon te klein.’’ Op dit moment zijn er 83 appartementen. ,,En we hebben een aanzienlijke wachtlijst.’’ Straks wordt het aantal appartementen teruggebracht naar 50. Daarvan zijn er 24 voor zware zorg en 26 voor lichte zorg. Die appartementen worden 60 m2. ,,Het ministerie heeft bepaald dat vijftig voldoende is. We zijn daar niet blij mee.’’ Als duidelijk is wanneer de eerste paal de grond ingaat, wil Westerhuis een opnamestop voor zijn verzorgingstehuis afkondigen.

De nieuwbouw komt aan de overkant van de weg, in de driehoek tussen Kelvinweg, Cartesiussstraat en Bosweg, waar nu nog 85 portiekwoningen en 16 eensgezinswoningen staan. Alliantie Eemvallei zegt dat deze woningen ‘gedateerd’ zijn en wil meer diversiteit in het woningaanbod. Dertig procent van de nieuwbouw wordt sociale woningbouw. ,,Zowel huur als betaalde koop’’, vertelde Alliantie-directeur Koos Koolstra vorige week. ,,We willen ook huisvesting voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen, maar wel een stukje zorg willen.’’

Het groen in de wijk moet zoveel mogelijk blijven. Voor De Amerhorst wil Westerhuis het liefst ondergronds parkeren invoeren, maar dat moet dan wel financieel haalbaar zijn. Amershorst-directeur Westerhuis hoopt dat de nieuwbouw in 2012 of 2013 klaar is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie