Amersfoortse zonneracer opent handelsmissie-evenement in Shanghai

9 april 2018 om 12:45 Nieuws

AMERSFOORT Teamleider van het Nuon Solar Team, Jelle van der Lugt (24) uit Amersfoort, opent donderdag 12 april het 'Racing to the Future'-evenement in Shanghai samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven. In het kader van de Nederlandse handelsmissie naar China rijdt het zonnerace team van de TU Delft een demonstratie samen met Chinese universiteitsteams om de nieuwste technieken op het gebied van duurzame mobiliteit te demonstreren. ,,We kregen de vraag of we niet vrezen dat onze technieken overgenomen worden door de Chinezen, zoals bij de F1-races van Max Verstappen is namelijk ook bij ons de concurrentie elk jaar moordend. Toch vinden we het juist belangrijk om van elkaar te leren", zegt de teamleider van het zonnerace team.


Tussen 8 en 13 april reist een delegatie bestaande uit onder andere minister-president Mark Rutte en Stientje van Veldhoven naar China voor een handelsmissie met circa 165 bedrijven en kennisinstellingen uit diverse sectoren. Shanghai is naast Xi'an, Guangzhou, Beijing en Chengdu een van de steden die op de agenda ligt voor de Nederlandse handelsdelegatie naar China. In Shanghai staan op donderdag 12 april 'smart and green mobility' centraal.

Het Nuon Solar Team racete afgelopen oktober tegen 38 teams uit 21 landen tijdens de World Solar Challenge in Australië. Ondanks de sterke concurrentie wist het Nederlandse team haar wereldtitel voor een zevende keer te verdedigen. ,,Voorafgaand aan deze race moet elk team zijn zonnewagen openmaken voor een keuring. Dit is een moment waarbij alle teams een spiegelreflex camera bij de hand hebben om foto's te kunnen maken van de nieuwste uitvindingen en ontwerpkeuzes. Je bent op die manier je voorsprong eigenlijk weer kwijt voor de volgende race, maar tegelijkertijd leer je erg veel van de ander teams. Je kan elkaar echt inspireren! Ik denk dat deze missie op een vergelijkbare manier positief kan zijn voor Nederland als kennisland", zegt Van der Lugt. Afgelopen tijd was het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten veel in het nieuws. Met de handelsmissie wilt Nederland de reeds goede banden met China juist aanhalen.

Het Nuon Solar Team is het studententeam van de TU Delft dat zonneauto's bouwt en racet. Afgelopen zomer hebben de Delftse studenten met Nuna9 hun wereldtitel voor de zevende keer verdedigd op de World Solar Challenge in Australië. Dit jaar staat in het teken van het doorontwikkelen van hun zonnewagen Nuna9. De nadruk ligt hierbij op hightech innovatie. In september 2018 doen de studenten mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie