Snoeihard verdedigen zorgt voor verdiende punten

26 november 2008 om 00:00 Nieuws
AMERSFOORT - Het eerste rugbyteam van RC Eemland behaalde afgelopen zondag de eerste overwinning in de Ereklasse. In Etten Leur werd met 0-6 gewonnen van REL in een wedstrijd waarin snoeihard verdedigen centraal stond.

De eerste zeven wedstrijden stonden voor RC Eemland in het teken van de opbouw: wennen aan de ereklasse, hardheid opdoen en plezier hebben in het spelletje. In dat kader moest de achtste wedstrijd tegen REL het rendement laten zien. Eemland startte met een verrassende kick off die er voor zorgde dat het team direct in balbezit kwam en waarbij het de thuisploeg in de eerste tien minuten vastzette op eigen helft. REL moest daarbij herhaaldelijk aan de noodrem trekken, wat resulteerde in een penalty die door Amersfoorter Gert Marcus werd benut (0-3). Toenemende wind en sneeuwval maakten naarmate de wedstrijd vorderde het rugbyen haast onmogelijk, maar Eemland bleef heer en meester in de line outs en had alleen moeite met de scrums. Bij balbezit van de thuisploeg stond de Amersfoortse verdediging als een huis en werd REL snoeihard terug getackeld. Die druk droeg er zorg voor dat REL gefrustreerd raakte en meerdere malen aan de noodrem moest trekken. Tot tweemaal toe kreeg Gert Marcus de kans om de voorsprong te vergroten, maar slechts éénmaal slaagde hij daarin, waardoor er met 0-6 werd gerust. In de tweede helft wist Eemland, spelend met tegenwind, wat het te doen stond namelijk kost wat kost de lines dichthouden. Het spelen was ondertussen nagenoeg onmogelijk onmogelijk geworden daar de lijnen nauwelijks meer zichtbaar waren en koude handen een rol gingen spelen. Met lange kicks probeerde REL Eemland onder druk te zetten, wat echter nauwelijks uit de verf kwam. Keer op keer werd dit door Eemland onderbroken en leed de thuisploeg veelvuldig balverlies. In de laatste 10 minuten zette REL alles op alles maar er bleek eenvoudig weg geen doorkomen aan. De verdediging van Amersfoort gaf geen krimp en hield moedig stand. De tackles bleven terreinwinst opleveren en bij het signaal “laatste actie” van de scheidsrechter wist Eemland een solide scrum neer te zetten en de bal goed te verwerken. De kick van de Amersfoortse scrumhalf over de zijlijn bleek daarbij voldoende voor de eerste Amersfoortse overwinning. Weken van hard werken en de wetenschap dat de verdediging moet staan voordat een wedstrijd kan worden gewonnen waren hierbij van doorslaggevende aard.