Hovius, de kracht van het maken

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Ik was te jong, ik had leiding nodig.” Het werd de vakschool in Schoonhoven, daar voelde hij zich wonderwel op zijn plaats. ,,Ik had honger, honger om te leren en die honger werd daar bevredigd.” In Schoonhoven leerde Hovius de technieken om de vormen, in zijn hoofd, te maken. Naast creativiteit speelde ook de commercie al vroeg een rol. Als student verkocht Hovius tijdens popconcerten zelfgemaakte houten oorbellen: ,,Dan had ik vijfentwintig gulden uitgegeven en verdiende er vijftig terug. Dat lijkt mooi, maar mijn tijd rekende ik niet en dat hoefde ook niet. Ik zou die oorbellen toch gemaakt hebben, ik moet maken.”

Van goudsmid Gert Hovius mag een dag gerust het dubbele aantal uren tellen. ,,Ik heb per dag dertig ideeën en ik kan er maar een per week maken.” Hovius is een gepassioneerd mens, een creatieve geest die gevoelens in stenen, edelmetaal en vormen weet te vangen. Het leven van Hovius draait al van jongs af aan om het maken. Eerst zag hij zichzelf als beeldhouwer maar het abstractieniveau van de kunstacademie bekoorde hem niet.

Nu, vele jaren na Schoonhoven, heeft de inmiddels gerenommeerde goudsmid nog steeds die gedrevenheid. Vijf dagen in de week staat zijn geest in dienst van zijn klanten maar op zijn vrije maandag sluit hij zich op in zijn atelier. ,,Dan leef ik me echt uit, ik doe de dingen die ik zelf wil en ben weer even die jonge onderzoeker. Overigens gebruik ik mijn ontdekkingen vaak veel later toch nog wel. Dan moet ik iets voor een klant maken en dan denk ik, wacht eens dat had ik toch al bedacht. Het valt altijd weer op zijn plek.”

In zijn juwelen vangt Hovius een verhaal, soms van vreugde maar vaak van verdriet zoals van de overlevende uit het Jappenkamp, die jarenlang een kristal bewaarde. ,,Een ding van niks maar zijn enige houvast in het kamp. Omdat hij geen bewaarplek had, slikte hij het telkens in. Jaren later mocht ik daar een ring van maken. Dat is bijzonder. Persoonlijke verhalen, die raken me, ik luister en geef er een vorm aan, dat is dankbaar werk.”

De kredietcrisis doet Hovius niets. ,,Je moet het zo bekijken, de consument geeft zijn euro’s niet meer klakkeloos uit. Hij wil iets speciaals, dat vindt hij hier. En de prijs? Laten we wel zijn, je koopt hier rechtstreeks bij de maker. Eerst het goud en dan de goudsmid, meer schoorstenen hoeven er niet van te roken. Die prijs, is dus niets hoger dan die van het serieproduct. Bovendien heb ik een goede afdeling nazorg, bevalt een sieraad toch niet dan verander ik het. Want een sieraad moet je met plezier dragen van moeder op dochter en verder.”

Gert Hovius Goudsmeden

Leusderweg 194

Amersfoort

Tel. 033 4611530

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie