Bescheiden start Highlands

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

Doordat Van Kleef met andere organisatieleden zoveel festivals heeft bezocht, weet het team wat er wel maar vooral ook wat er niet moet zijn op het Highlands Festival. ,,Dit wordt geen festival waar je nergens behalve in de modder kunt zitten en waar je alleen lauwe pizza als eten kunt krijgen”, aldus Van Kleef. De plannen van het team zijn groot: minstens tien behoorlijke muziekacts van nationale en internationale artiesten, meerdere restaurants die zitplaatsen en goed eten aan de bezoekers kunnen bieden, souvenirwinkeltjes die meer bieden dan een pet of een t-shirt, en last but not least zo veel mogelijk planken op de terreingrond, ter voorkoming van modderpoelen.

Eerste editie rockfestival duurt een dag HOOGLAND - Na een ontwikkelingsperiode van twee jaar, lijkt het Highlands Festival over een half jaartje eindelijk los te gaan barsten in Stadspark Schothorst. Op zaterdag 16 mei 2009 zal het evenement voor de blues- en rockliefhebbers beginnen. Oorspronkelijk zou het festival drie dagen duren, maar nu is het ingekort naar één dag. Festivalveteraan en organisator Jan van Kleef verwacht dat de tweede editie wel langer zal duren.

door Peter Koelewijn

Toch heeft de organisatie de plannen meerdere malen moeten bijschroeven. Oorspronkelijk zou het festival al in augustus 2008 van start zijn gegaan, maar in verband met het Dorpsfeest Hoogland kozen ze uiteindelijk voor de maand mei. Ook zou het Festival eerst drie dagen gaan duren. Van Kleef: ,,Tja, dergelijke processen kent ieder festival. We willen het evenement jaarlijks laten terugkeren en de tweede editie zal wél twee of drie dagen gaan duren. De eer voor het originele idee van Highlands Festival gaat trouwens naar Henk Hak, eigenaar van café De Noot. Je moest eens weten wat voor ideeën we mee begonnen daarbinnen. We wilden eerst zelfs de twee overgebleven Beatles laten overkomen. In De Noot hangt ook een bordje met een tekst die me altijd bijblijft: ‘Hoeveel plannen gaan er in een glas bier?’ Je kunt het ook omdraaien, als je wilt.”

Het festival in mei wordt door de organisatie bestempeld als ‘Highlands Buiten’. Naast het evenement bestaat het plan om meerdere malen per jaar ‘Highlands Binnen’ in Amersfoort te organiseren. De eerste bijeenkomst staat al gepland op maandag 8 december, wanneer de Britse Blueszanger Ian Siegal in café De Noot een optreden geeft. Highlands Binnen moet een soort van extraatje worden voor de fans van het eerste uur, en wordt georganiseerd in samenwerking met mediabedrijf Double 2. Aan donateurs van het festival wordt gratis entree verschaft. ,,Iedereen die honderd euro aan ons evenement doneert wordt automatisch Vriend van Highlands”, licht Van Kleef toe. ,,Donaties zijn altijd welkom, en we zijn dan ook van plan onze financiers meerdere malen per jaar te belonen.”

Welke artiesten er allemaal zullen optreden durft de organisatie nog niet hardop te zeggen. Ze zijn van plan om via de nieuwsbrief iedere maand een tipje van de sluier te lichten. Van Kleef: ,,Wie er allemaal komen optreden wordt dikwijls pas op het laatst officieel bekend gemaakt. Er moet rekening worden gehouden met de agenda’s van artiesten en zo. Toch vinden wij dat Amersfoort recht heeft op een festival van deze grootte.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie