Bouw Eemplein uitgesteld

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ontwikkelaar Multi Vastgoed heeft de gemeente twee weken geleden laten weten de start van de bouw op het Eemplein uit te stellen in verband met de verslechterde marktsituatie. Of van uitstel ook afstel komt is niet duidelijk. In mei 2009 moet Multi Vastgoed zeggen of het verder wil gaan met het project. Wethouder Luchtenveld vindt het 'zorgelijk' dat de start van de bouw is vertraagd, maar gaat ervan uit dat de gemeente er samen met Multi Vastgoed uitkomt.

door John Spijkerman

Multi Vastgoed is verantwoordelijk voor de woningen, winkels, kantoren, horeca-gelegenheden, een discotheek, een bioscoop en een parkeergarage aan het Eemplein. Op het Eemplein komt ook het Eemhuis. Dat moet het culturele hart van het nieuwe stadscentrum worden. In het Eemhuis komen de Bibliotheek Eemland, het Archief Eemland, Scholen in de Kunst en Poppodium De Kelder. Voor de ontwikkeling van het Eemhuis en de bouw van het centrale plein draagt de gemeente de verantwoordelijkheid.

,,Het Eemplein is het totaalconcept waarvan het Eemhuis onderdeel is'', zegt Luchtenveld. ,,We geloven in dat concept. Helaas is het zo dat Multi Vastgoed ons heeft laten weten dat men niet op korte termijn kan starten.'' De wethouder vertelt dat de gemeente in gesprek is met de ontwikkelaar wanneer het project wel kan beginnen. We gaan ervan uit dat we er samen met Multi Vastgoed uitkomen.'' Afhankelijk van de start van de bouw van de parkeergarage, waarvoor Multi Vastgoed verantwoordelijk is, kan de gemeente beginnen met de bouw van het Eemhuis in september 2009. De verwachting is dan dat de nieuwbouw van het Eemhuis en de rest van het Eemplein niet eerder dan medio 2012 kan worden opgeleverd.

De gemeente is alvast begonnen met de Europese aanbestedingsprocedure voor de bouw van het Eemhuis. Met deze stap wil het college van B en W voortgang houden in het project en vertrouwen uitstralen naar Multi Vastgoed en vooral naar de ondernemers en particulieren waarmee de ontwikkelaar afspraken moet maken. Het college wil deze procedure in mei 2009 afronden. Dan moet ook duidelijk zijn wat Multi Vastgoed gaat doen. Cultuurwethouder Kruyt denkt dat het voor de gemeente - gelet op de economische situatie - juist een gunstig moment is om de aanbestedingsprocedure te beginnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie