'Fusie Mondriaanhuis en Amersfoort in C onrechtmatig'

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De juridische fusie tussen Amersfoort in C en het Mondriaanhuis is onmogelijk omdat de statuten zo'n fusie verhinderen. Dat schrijft F. Heijdenrijk-Osendarp in een brief aan cultuurwethouder Kruyt. Het bestuur van de Stichting Mondriaan Huis en het bestuur van de Stichting Amersfoort in C handelen daarom onrechtmatig, vindt ze. Heijdenrijk wil dat de voorgenomen fusie 'nietig' wordt verklaard. Amersfoort in C-directeur Gerard de Kleijn wil de kwestie voorleggen aan de rechter.

door John Spijkerman

Mevrouw Heijdenrijk heeft samen met haar echtgenoot in 1985 de Stichting Mondriaan Huis opgericht. Samen hebben ze het pand met eigen kapitaal heeft aangekocht, ontworpen en laten bouwen tot het huidige Mondriaanhuis. ,,Wij hebben het pand in 1992 overgedragen aan de Stichting Mondriaan Huis en hebben deze stichting op verschillende wijzen van vermogen voorzien. In de brief aan Kruyt schrijft ze dat er in de statuten artikelen zijn opgenomen die op essentiële punten niet mogen worden gewijzigd. Hwet gaat daarbij om de naam, de doelstelling, de statutenwijziging en de ontbinding. De artikelen staan onveranderd in de huidige statuten van 24 oktober 2006. Omdat de Stichting Mondriaan Huis zelfstandig blijft, mogen de subsidies en andere sponsorgelden die het Mondriaanhuis ontvangt van de gemeente niet worden overgedragen aan de Stichting Amersfoort in C, vindt Heijdenrijk.

,,Mevrouw Heijdenrijk snijdt een juridische kwestie aan, maar volgens onze juridische adviseurs heeft zij geen gelijk'', reageert Amersfoort in C-directeur Gerard de Kleijn. Hij benadrukt dat het initiatief tot de fusie is uitgegaan van het bestuur van het Mondriaanhuis. ,,Over de wenselijkheid van de fusie waren beide besturen het eens.''

Heidenrijk wil de verkoop van het pand Kortegracht 11, waarin het Mondriaanhuis zit, aanvechten. Amersfoort in C wil het pand verkopen aan de NV Stadsherstel. Maar verkoop is volgens Heijdenrijk statutair niet mogelijk. In de statuten staat dat het verkrijgen, beheren en renoveren van het geboortehuis van Piet Mondriaan een onveranderlijke doelstelling is.' De waarde van het pand schat Heijdenrijk op 2,5 miljoen euro.

Amersfoort in C-directeur De Kleijn merkt op dat de Stichting Mondriaanhuis de afgelopen jaren juist niet in staat was het pand goed te beheren. De NV Stadsherstel wil na aankoop het beheer op zich nemen en stelt met het Mondriaanhuis een huurcontract voor twintig jaar. Na die 20 jaar krijgt de Stichting Mondriaanhuis het recht van eerste verkoop. Ook deze kwestie zal voor de rechter komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie