Bloedbank verhuist naar Isselt

19 november 2008 om 00:00 Nieuws

Het beeld van een puffende donor die net de berg is opgefietst behoort straks tot het verleden. Nieuwe bloeddonors zullen worden ontvangen in een verbouwde fysiotherapiepraktijk met een ruime en lichte inrichting, geschilderd in de huiskleuren van de landelijke Sanquin bloedbanken. Naast een groter pand zullen er nieuwe bedden voor de donors worden geplaatst en een ruime koffiehoek omdat donors nu eenmaal in de watten moeten worden gelegd.

AMERSFOORT - De Sanquin bloedbank, nu nog gehuisvest in een oud pand naast de Lichtenberg, verhuist per 1 februari 2009 naar de Amsterdamseweg 43 op bedrijventerrein Isselt. Nijpend ruimtegebrek is de belangrijkste reden om te verhuizen, daarnaast kan de bloedbank in het nieuwe pand aan alle eisen voldoen die tegenwoordig worden gesteld.

door Hans Duijvensz

Donor assistente Gitta Mulder beziet de verhuizing met gemengde gevoelens: ,,Aan de ene kant is het goed dat we verhuizen want het oude pand was al afgeschreven toen we erin trokken. We hebben er zo’n 20jaar in gezeten en je merkt echt dat het te klein wordt; bij de plasma donors zie je zelfs dat mensen op de bedden de voeten moeten intrekken om de assistentes niet te raken. Het huidige pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, alhoewel ik de donors eigenlijk nooit hoor klagen. Het is ook wel een knus gebouwtje waar je goed kan zien wat iedereen aan het doen is, maar het is nu simpelweg wel op. We hebben hier in Amersfoort zo’n 3000 donors en die zijn hier natuurlijk gewend; veel mensen komen even binnen wippen en met sommige donors krijg je echt een goede band. We hopen dat alle donors het nieuwe pand snel zullen weten te vinden en voor onze 30part-timers is het mooi dat het nieuwe pand boven een fitness zit; we gaan dus flink aan onze conditie werken.. In het nieuwe pand zal Sanquin nieuwe bedden installeren en de bedden voor vol bloed donoren uitbreiden. De apparatuur die we hier hebben, voor de plasmaferese en de vol bloed mixwegers, gaat gewoon mee naar het nieuwe onderkomen. We zorgen ook voor een goede koffiehoek want de donors zijn ons uitermate dierbaar.”

Sanquin heeft nog wel gepraat met het Meander ziekenhuis om aan te haken bij de verhuizing naar de Maatweg; Gitta: ,,We huren nu van het Meander en dat zeggen we met het nieuwe jaar op; we wilden wel met het ziekenhuis mee verhuizen maar het duurt gewoon te lang. We zijn niet direct gelieerd met het Meander want het afgenomen bloed gaat eerst naar Amsterdam om bewerkt te worden. Alleen is een ziekenhuis als buur natuurlijk altijd handig bij een calamiteit.”

Met de verhuizing op komst wil de Sanquin bloedbank zo’n 400 nieuwe donors werven. Gitta: ,,De verhuizing is een prima moment om weer nieuwe donoren aan te trekken. In Amersfoort hebben we een bestand wat nogal aan het vergrijzen is; daarom gaan we ook actief jongere donors werven op de Hogeschool. Verder zijn er binnenkort acties in het ziekenhuis en bij Intratuin; we zullen met kraampjes staan en mensen aanspreken.

Nieuwe donors kunnen zich altijd aanmelden via www.sanquin.nl of bellen met de bloedbank 0800-256332265.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie