Stadsarchitect mist samenhang

19 november 2008 om 00:00 Nieuws

Officieel is Noud de Vreeze op 1 september 2008 in dienst getreden. ,,Ik beschik niet over een eigen staf of medewerkers. De Vreeze is directeur van een bureau in Alkmaar dat adviezen geeft op het gebied van de ruimtelijke kwaliteit. De stadsarchitect is aangesteld op verzoek van de gemeenteraad en moet het stedenbouwkundig niveau en de beeldkwaliteit in de stad waarborgen en uitbouwen. ,,Ik ben slechts 2,5 dag per week beschikbaar en niet full time.’’ Twee of drie keer per jaar zal hij het college een ‘stevig advies’ geven over de voortgang van stedenbouwkundige projecten. ,,Dat moeten ze niet te vaak naast zich neer leggen’’, lacht hij.

‘Werk vanuit de stad en vanuit de geschiedenis’ AMERSFOORT - De stedenbouwkundige samenhang binnen Amersfoort. Daar is het waar het de nieuwe stadsarchitect Noud de Vreeze (60) om gaat. ,,Er is te weinig oog voor de ontwikkeling van Amersfoort als geheel. Durf eens te werken aan de plattegrond van alle projecten samen.’’ Als stadsarchitect heeft De Vreeze een onafhankelijke positie als adviseur van het college. Samen met vakambtenaren maakt hij een stedenbouwkundige visie voor de stad.

door John Spijkerman

De stadsarchitect wil werken binnen twee kaders. Het ene is de Europese stad, het andere de samenhang. Hij merkt op dat Amersfoort een stad is die past binnen een Europese traditie. ,,Alle Europese steden koesteren hun eigen geschiedenis. Werk vanuit de stad en vanuit de geschiedenis. Iedereen die de geschiedenis van Amersfoort niet kent, moet wegwezen.’’

De Vreeze vindt dat er geen samenhang is tussen verschillende stedenbouwkundige projecten in Amersfoort. ,,Er is geen stadsplattegrond. Het is bijvoorbeeld niet goed gegaan in de relatie tussen het station en de binnenstad. Dat is een rommelige, slecht gestructureerde aaneenschakeling van incidenten. Mijn opdracht is wat te doen aan die samenhang.’’ Bij het nieuwe RACM-gebouw is bijvoorbeeld onvoldoende gekeken naar het geheel, vindt De Vreeze. ,,In oude tekeningen stond het gebouw op poten en kon je er onderdoor kijken. Die openheid, dat was dé oplossing, maar die is er uit bezuinigd.’’

De stadsarchitect pleit ook voor een digitale kaart waarop alle projecten zijn aangegeven waar de gemeente mee bezig is. Ook wil hij een spreekuur instellen waar mensen een beroep op zijn deskundigheid kunnen doen.

De Vreeze zal zich vooral bezighouden met de herinrichting van het stadhuisgebied en de Kop van Isselt. ,,Het stadhuisgebied ligt op het kruispunt van de twee belangrijkste verbindingen van de stad. De ene verbinding loopt van het station naar de binnenstad en de andere van de Zonnehof naar het Eemplein. Het is de kransslagader van het stadhuishart. Een open hartoperatie en een dotterprocedure is nodig, want de verbindingen gaan niet goed. De structuur moet er goed uitzien.’’ De Vreeze zou bijvoorbeeld de gevel van het stadhuis willen aanpakken. ,,En bij de dienstuitgang aan de Molenweg zou je misschien wel een grand café of een stadhuisbibliotheek moeten beginnen.’’ Twee zaken waar hij zich ook mee bezig gaat houden, zijn de Hogeweg als verbindende schakel en de nieuwbouw binnen Amersfoort vernieuwt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie