Jouw Amersfoort: 'Hekman moet aftreden'

12 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Jouw Amersfoort (JA) vindt dat wethouder Jelle Hekman moet aftreden. ,,Je verwacht van een stadsbestuur dat het weet hoe het moet dealen en wheelen met de markt'', stelt JA-fractievoorzitter Mirjam Barendregt. De partij vindt het 'onbestaanbaar' dat de gemeente particuliere projectontwikkelaars in april 2006 vooraf heeft geïnformeerd over het gebruik van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) om gronden in Vathorst West te verwerven. ,,Voor ons is duidelijk dat Hekman het willens en wetens heeft gedaan.''

door John Spijkerman

Het besluit van het college om voorkeursrecht te vestigen op gronden in Vathorst West was een geheim besluit dat werd genomen op 25 april 2006. De gemeente Amersfoort wilde zelf de gronden kopen om meer regie uit te kunnen oefenen over de ontwikkeling van Vathorst West en voorkomen dat de grondprijzen de pan zouden uitrijzen. Het besluit kon pas ingaan op 28 april 2006, na publicatie in de Staatscourant, maar al vóór die tijd werden de projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer geïnformeerd over de maatregel. Toen de ontwikkelaars hoorden dat de gemeente het voorkeursrecht wilde gebruiken, kochten zij te elfder ure (op 27 april 2006) 20 hectare grond in Vathorst West.

JA vindt het onterecht dat het college de directie van het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst (OBV) heeft geïnformeerd over het voorkeursrecht. Volgens JA wist het college al dat de OBV-directie sterker de belangen van de andere aandeelhouder, Vathorst Beheer, dient, dan die van de gemeente. De fractie verwijt het college een 'zeer naïef' optreden. ,,B en W waren onwetend en onkundig en hebben zich niet verdiept in de belangen en intenties van marktpartijen/ontwikkelaars'', vindt JA.

JA begrijpt dat de projectontwikkelaars vanuit hun eigen bedrijfsbelang hebben gehandeld, maar vindt dat de handelwijze van het college de belangen van de gemeente Amersfoort heeft geschaad. Daarmee zijn de integriteit en het aanzien van het bestuur geschaad en mogelijke andere partijen, waaronder de gemeente zelf, gedupeerd, vindt de partij.

JA-fractievoorzitter Barendregt vindt het kwalijk dat het rapport over de grondverwerving in Vathorst West niet eerder openbaar is gemaakt, maar 'bewust is achtergehouden'. ,,Het interne onderzoek dateert van 17 oktober 2006. Het kan niet zo zijn dat je met dit soort belangrijke zaken, de gemeenteraad niet informeert.''

JA wil dat wethouder Hekman zijn portefeuille neerlegt en aftreedt. De fractie zal daar dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie over indienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie