Duurdere woningen Vathorst-West

12 november 2008 om 00:00 Nieuws

De gemeente wilde daarvoor de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG)gebruiken. Een dag voordat het gemeentelijk voorkeursrecht van kracht zou worden, kochten de projectontwikkelaars de grond. Wethouder Jelle Hekman liet twee jaar geleden een vertrouwelijk onderzoek uitvoeren naar de grondverwerving in Vathorst West. Dat onderzoek werd vorige week openbaar.

Ontwikkelaars omzeilen het voorkeursrecht VATHORST - Er bestaat een grote kans dat de woningen in Vathorst West duurder uitvallen vanwege de hoge grondprijzen die zijn betaald bij het verwerven van de grond. Vijf projectontwikkelaars, verenigd in Vathorst Beheer, kochten op 27 april 2006 een kwart van de grond - zo’n 20 hectare - in Vathorst West tegen een hoge grondprijs. De grondaankopen van de projectontwikkelaars doorkruisten de strategie van de gemeente om zelf zoveel mogelijk grond in eigen bezit te krijgen.

door John Spijkerman

De grondaankopen vonden plaats direct na het aantreden van het nieuwe college van B en W. Op 25 april 2006 nam het college het ‘geheime besluit’ de WVG in te zetten voor gronden in Vathorst West. Pikant detail is dat diezelfde dag gemeentelijk ambtenaar A. Ashouwer het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst daarvan op de hoogte stelde. Ook J. Schep die namens Vathorst Beheer grond aan het verwerven was in Vathorst West, werd door hem geïnformeerd. In Vathorst Beheer zitten de projectontwikkelaars AM Grondbedrijf BV, Heijmans Vastgoed Participaties BV, Holding DAPO Huizen BV, Dura Vermeer Bouw Hengelo BV en Bouwfonds MAB BV. Ashouwer vroeg de partijen binnen Vathorst Beheer hun grondaankopen uit te stellen omdat de Wet Voorkeursrecht van kracht zou worden. Zo zou kunnen worden voorkomen dat er een te hoge grondprijs betaald zou moeten worden. ,,Ons enige doel was de verkoop te voorkomen en niet om partijen te bevoordelen’’, zegt Hekman over het doorgeven van deze geheime informatie. Met het oog op een toekomstige verstedelijking van Vathorst West wilde de gemeente de regie over de ontwikkeling van dit gebied zoveel mogelijk in eigen hand nemen. ,,Met de wet voorkeursrecht voorkom je prijsopdrijving en zit je zelf meer aan het stuur.’’

De gemeentelijke strategie faalde. Uiteindelijk kochten de projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer de gronden voor 60 tot 70 euro per m2. Volgens Hekman meer dan het dubbele bedrag van wat in Vathorst is betaald. ,,Daarna viel er in Vathorst West niet veel meer te verwerven.’’ Omgerekend zou de aankoop tussen de 12 en 14 miljoen euro hebben gekost. Hekman denkt dat de grondverwerving in Vathorst West beter had gekund, als de wet voorkeursrecht eerder was gevestigd. Maar omdat er nog geen politieke duidelijkheid bestond over Vathorst West was dat niet mogelijk.

Vathorst Beheer wilde niet afzien van van aankoop van de gronden, omdat de ontwikkelaars bang waren dat andere marktpartijen anders zouden kopen. De kwestie verstoorde de verhoudingen tussen gemeente en Vathorst Beheer. ,,Maar inmiddels kunnen we elkaar weer recht in de ogen kijken’’, stelt Hekman. Na de baggerdeal met Smink heeft de gemeente 27 hectare van de grond in Vathorst West. Het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst bezit 42 hectare, Vathorst Beheer 23 hectare en particuliere eigenaren 10 hectare.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie