Hekman passeerde de gemeenteraad, maar mag blijven

12 november 2008 om 00:00 Nieuws

Wethouder Jelle Hekman mag blijven. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt het schenden van de geheimhoudingsplicht geen reden om de wethouder weg te sturen. Dat één van Hekmans top ambtenaren op eigen houtje in april 2006 geheime informatie heeft doorgesluisd naar het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en de projectontwikkelaars in Vathorst Beheer wordt de wethouder niet aangerekend door de collegepartijen PvdA, CDA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie.

De oppositiepartijen Jouw Amersfoort, BPA en SP vonden dat Hekman wel de politieke verantwoordelijkheid moest nemen voor het optreden van zijn ambtenaar en eisten het aftreden van de wethouder.

De collegepartijen nemen het Hekman vooral kwalijk dat hij de gemeenteraad niet eerder heeft ingelicht over een intern onderzoek naar de grondverwerving in Vathorst-West. Dat onderzoek werd in oktober 2006 afgesloten en moest duidelijk maken hoe de grondverwerving in Vathorst West was verlopen. Hekman wilde weten waarom er zoveel grondtransacties op het laatste moment hadden plaatsgevonden, een dag voordat de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) in werking zou treden. De WVG biedt de gemeente het recht van eerste koop. Die gronden gingen nu naar de projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer die dankbaar gebruik van de voorkennis die zij hadden gekregen van Hekmans ambtenaar.

Het onderzoeksrapport over de grondverwerving in Vathorst West was door Hekman nadrukkelijk als vertrouwelijk bedoeld en niet voor verdere verspreiding. Zelfs binnen het college werd het stuk niet bediscussieerd, alhoewel sommige collegeleden wel op de hoogte waren en er wel gesproken is over de conclusies. Heel bewust heeft de wethouder de gemeenteraad gepasseerd en niet geïnformeerd over mogelijke consequenties van de aankoop van de gronden door Vathorst Beheer. Daardoor onstond de indruk dat de wethouder de uitkomsten van dit onderzoek onder de pet heeft willen houden. Bij toeval kwam het geheime rapport boven tafel en werd Hekman gedwongen het openbaar te maken. Hekman had nooit de intentie de raad ervan op de hoogte te stellen, alhoewel er wel degelijk financiële consequenties mee verbonden zijn. Hoe groot die zijn, valt op dit moment niet te zeggen.

Nadat duidelijk werd wat er allemaal fout was gegaan, heeft Hekman vooral geprobeerd de kwestie intern aan te pakken en verloor hij uit het oog dat hij de raad ook had moeten informeren. Hekman ging werken aan de verstoorde relaties met het OBV en Vathorst Beheer en wilde daar orde op zaken stellen. Het OBV moet in de toekomst minder zijn oren laten hangen naar de projectontwikkelaars en meer rekening houden met de belangen van de gemeente. De betrokken ambtenaar werd aanvankelijk overgeplaatst binnen het gemeentelijk apparaat en heeft inmiddels een andere baan gevonden.

In een poging de betrokken ambtenaar te ontzien, heeft Hekman verwarring gecreëerd over zijn eigen rol in de kwestie. Van meet af aan had de wethouder duidelijk moeten maken dat de ambtenaar op eigen houtje opereerde en dat het college van niets wist over het schenden van de geheimhoudingsplicht. Dinsdagvond nam hij nadrukkelijk afstand van de handelswijze van de betrokken ambtenaar. Door zijn eigen optreden heeft Hekmans geloofwaardigheid een flinke deuk opgelopen, maar het beroep op de integriteit van de wethouder heeft hem uiteindelijk gered. Bovendien hadden de collegepartijen geen zin in een wethouderscrisis, laat staan een collegecrisis.

John Spijkerman

Redacteur De Stad Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie