Acties voor behoud Expeditie

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

De tijd dringt voor Magda van der Ende en Abel Hertzberger. Op 1 december loopt het huurcontract af voor het pand dat zij in december 1988 betrokken en waar zij sinds die tijd werken en wonen. De wortels van hun activiteiten liggen in de jaren ‘70, toen waren ze betrokken bij de anti-kernwapenbeweging. Ze gingen cursussen conflictbeheersing, bemiddeling en dergelijke volgen en vervolgens ook zelf verzorgen. Twintig jaar geleden richtten zij aan de Schimmelpenninckkade De Expeditie, het centrum voor geweldloze verandering, op. In het voormalige pakhuis hebben ze in de loop der tijd tal van activiteiten ontplooid zoals allerlei cursussen, lezingen en de opvang van vluchtelingen. Ook de werkgroep Nederland-Srebrenica is daar ontstaan en de Expeditie is tevens de thuisbasis van LETS Amersfoort, een lokaal ruilsysteem. Wandelaars en andere reizigers vinden er logies met ontbijt en eens per week kan iedereen aanschuiven voor een vegetarische maaltijd.

AMERSFOORT - De toekomst van De Expeditie is onzeker. De komende weken moet de Stichting Geweldloze Verandering 4,5 ton bij elkaar brengen om het pand aan de Schimmelpenninckkade, te kunnen kopen. Lukt dat niet, dan stoppen Magda van der Ende en Abel Hertzberger met het centrum. Zij hebben er echter alle vertrouwen in het benodigde bedrag via fondsenwerving en een hypotheek bij elkaar te krijgen.

door André van der Velde

Anderhalf jaar geleden maakte de verhuurder bekend het einde van het huurcontract aan te grijpen voor een huurverhoging, een forse huurverhoging. ,,Die is terecht hoor”, zegt Hertzberger direct. ,,We zitten met 1.200 euro per maand heel laag in de huur. Het wordt straks 21.000 euro per jaar. Dat bedrag is reëel, maar voor ons moeilijk op te brengen. Daar komt bij dat de verhuurders straks elk jaar weer opnieuw kunnen kiezen of ze met ons verder gaan of niet. Dat zou betekenen dat we eigenlijk niks meer kunnen ondernemen. Dan ga je de periode echt uitzitten.”

De verhuurder bleek echter ook bereid te zijn het pand aan de stichting te verkopen, voor 605.000 euro. Na plussen en minnen, bleek dat de stichting nog zo’n 450.000 euro bij elkaar moet zien te krijgen. Een hypotheek aanvragen voor het totale bedrag is geen optie, dan komt het ideële van De Expeditie in gevaar. ,,Wij willen met de inhoud van ons werk bezig zijn in plaats van met het runnen van een bedrijf”, zegt Hertzberger.

In september zijn ze een fondsenwervingsactie gestart en inmiddels hebben ze al 80.000 aan schenkingen, toezeggingen en leningen binnen. ,,We hebben nog een ton nodig aan giften en renteloze leningen. Dan wordt het voor ons haalbaar om een hypotheek aan te vragen.”

Het stel heeft overigens spontaan hulp gekregen van mensen die de Expeditie een warm hart toedragen. Op zondag 23 december wordt in Zandfoort aan de Eem een benefietconcert georganiseerd. Bands als Hunker, The Invaders doen daaraan belangeloos mee, evenals jazzgitarist Eef Jansen.

uMeer info staat op www.antenna.nl/expeditie. Financiële steunbetuigingen kunnen worden overgemaakt op postbankrekening 5644437 tnv Stichting Geweldloze Verandering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie