Skimmers actief in Amersfoort

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een NS-kaartjesautomaat op station Amersfoort is woensdag 22 oktober enkele uren tijdens de ochtendspits geskimd geweest. Dat heeft een woordvoerder van Currens, de eigenaar van het pinsysteem, bevestigd. Het bedrijf wil niet bekend maken hoeveel mensen hierdoor gedupeerd zijn geraakt, en om welke bedragen het gaat.

Skimmen is een vorm van pinpasfraude waarbij gebruik wordt gemaakt van een apparaat dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje. Met trucs, zoals een erbij geïnstalleerde minicamera of “over de schouder meekijken”, wordt vervolgens de pincode afgekeken.

De skimming in Amersfoort duurde volgens een woordvoerder enkele uren en werd ontdekt doordat er plots geldopnames in het buitenland plaatsvonden. ,,Als we dergelijke onverklaarbare transactes zien - het ene moment is de klant in Amersfoort, het andere moment in het buitenland - dan kunnen we snel 'toetrechteren' naar een bepaalde automaat. Dat gebeurde ook in Amersfoort." Er werd overigens geen illegale apparatuur aangetraffen.

Banken hebben hun eigen procedures om hun gedupeerde klanten te beschermen. Zo blokkeert ING direct het pasje van een geskimde klant of wordt het pasje bij een volgende transactie door de geldautomaat ingeslikt. ING-klanten krijgen dan binnen vijf werkdagen een nieuw pasje.

In Amersfoort komen volgens woordvoerder Bob Gouloze skimmingactiviteiten nauwelijks voor. ,,Maar", nuanceert hij, ,,als het skimmen ergens een succes is geweest, dan is de kans aanwezig dat de criminelen hier terugkomen."

Currens start op 10 november een landelijke campagne om mensen erop te wijzen hoe ze ook bij onbemande automaten als kaartjesautomaten, benzinepompen en geldautomaten, veilig kunnen pinnen.Goulooze: ,,Je kunt 100 procent veilig pinnen, maar dan moet je wel altijd je hand boven het intoetsen van de pincode houden. Dat je pasgegevens geskimd worden is op zich niet erg."

Volgens Gouloze is Nederland een van de zwakke plekken van Europa wat betreft de kwetsbaarheid voor deze vorm van pinpasfraude. ,,De komende jaren worden de pinpassen met de magneetstrip vervangen door niet fraudegevoelige exemplaren met een zogenoemde EMV-chip. Andere landen zijn wat dat betreft veel verder en je ziet dan ook dat veel criminaliteit uit het Oostblok hier naartoe komt."

Currens heeft aangifte gedaan bij de politie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie