'Afval binnenstad tweede helft 2009 de grond in'

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Na de festiviteiten voor Amersfoort 750 wordt de Amersfoortse binnenstad in de tweede helft van 2009 het toneel voor een grootscheepse operatie om de afvalinzameling ondergronds te krijgen. ,,Overlast is niet te voorkomen als er volgend jaar op 111 plekken in de binnenstad de grond wordt ingegaan'', weet wethouder Van Daalen.

door John Spijkerman

De aanblik van overvolle containers past niet in een historisch centrum, vindt de gemeente Amersfoort. Particuliere huishoudens en bedrijven hebben te weinig ruimte om containers op eigen terrein te stallen. Opslag van afval in de openbare ruimte is - behalve op ophaaldagen - verboden. Toch gebeurt het vaak en zorgt het voor een rommelige aanblik. Handhaving van het verbod blijkt lastig. Volgens de gemeente is het pas echt goed mogelijk te handhaven als er een systeem van ondergrondse afvalinzameling wordt ingevoerd. Op die manier kan de kwaliteit en het aanzien van de binnenstad worden verbeterd.

Aanleg van het ondergrondse afvalsysteem kost 1,8 miljoen euro. De ROVA draait op voor de kosten en wordt eigenaar van de bakken die worden geplaatst. De grond blijft eigendom van de gemeente. Een bedrag van 1,3 miljoen daaruit komt uit de financiële reserves van de ROVA. Een groot deel van de kosten bestaat uit het verleggen van kabels en leidingen die in de grond zitten. ,,Je zit met een historische binnenstad waar je niet zomaar overal de grond in kunt. Ook de Welstandscommissie en Monumentencommissie moeten aangeven waar het wel en waar niet kan'', weet wethouder Van Daalen. Voordat er daadwerkelijk wordt gegraven, wil hij een uitvoerig communicatietraject opzetten om de binnenstadbewoners te informeren wat er te gebeuren staat. Op die manier hoopt hij draagvlak te creëren voor de ondergrondse afvalopslag. De Amersfoortse gemeenteraadsfracties zijn het eens met de invoering van een ondergronds afvalsysteem.

Het afval wordt niet gescheiden opgehaald. ,,Dat is niet rendabel. Het gebeurt nu ook niet. In de binnenstad heb je veel mensen zonder tuin en met weinig GFT afval'', vertelt Van Daalen. Er komt nog geen aparte bak voor kunststofflessen, maar in het systeem wordt daarvoor al wel vast ruimte gereserveerd, zodat een en ander makkelijk te veranderen is. ,,Te zijner tijd komt er een splitsing in de bakken.'' Dat het niet meteen gebeurt, is omdat de gemeente de plastic flessen nog niet afzonderlijk kan aanbieden bij een afvalverwerkingsbedrijf.

Alhoewel de ROVA opdraait voor de kosten, kunnen de bedrijven in de binnenstad niet worden gedwongen met de ROVA in zee te gaan. Zij mogen een contract afsluiten met een afvalinzamelaar van hun eigen keuze, terwijl ze toch tegen vergoeding, gebruikmaken van de ondergrondse opslag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie