‘Hij is de beste kok die er is’ (+ video)

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,Hij is de beste kok die er is”, zegt Tim op een manier die geen ruimte overlaat voor twijfel. Hij is een van de drie koks die dinsdagmiddag nauw met Jonnie Boer hebben samengewerkt. ,,Hij doet heel erg veel om alles uit te leggen. Dat is heel belangrijk voor ons en dat vind ik super.” Celeste, een van de obers, heeft Boer ook hoog zitten.?,,Hij is heel erg vriendelijk en neemt echt de tijd voor ons. Dat is hartstikke leuk.” Een andere ober, Erik, heeft zelfs enkele nieuwe dingen van de topkok geleerd. ,,Als de borden uit oven komen, brand je je handen als je er geen servet om doet”, vertelt hij op een ontwapenende manier.

Topkok Jonnie Boer te gast in De Onthaasting AMERSFOORT - Kwart voor drie ‘s middags. De klus zit erop, het dessert is uitgeserveerd en binnen klinkt onder de gasten een tevreden geroezemoes. De drie koks van De Onthaasting en enkele collega’s gaan even naar buiten om voor de deur wat frisse lucht op te snuiven. Ze krijgen gezelschap van een andere kok en niet zomaar eentje, maar Jonnie Boer. De eigenaar van driesterren restaurant De Librije in Zwolle, verzorgde dinsdagmiddag een driegangen menu in het Amersfoortse restaurant waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Na afloop stond hij buiten ontspannen te ginnegappen met ‘zijn’ jongens en meiden.

door André van der Velde

Dinsdagmiddag was het een topdrukte in De Onthaasting: 48 fijnproevers konden genieten van het uitgelezen driegangenmenu dat Jonnie Boer had samengesteld (gazpacho met grote garnalen, lamsrib met aubergine en gevulde macaroni en ten slotte wentelteefjes met bramencompote en kruidnagelijs).

De komst van Boer staat niet op zich zelf, legt bedrijfsleider Taco Pijpers uit. ,,De Onthaasting streeft ernaar om één keer per kwartaal een topkok te laten koken met de koks van De Onthaasting. Dat idee van gastkoken ontstond twee jaar geleden en inmiddels zijn onder meer Paul Fagel, Ron Blauw, Lai Sin en Lucas Rive bij ons geweest.” Bij het binnenhalen van al deze grote namen, speelt volgens Pijpers een anonieme vriend van De Onthaasting een grote rol. ,,Hij heeft ook Jonnie Boer gevraagd bij ons te komen en dat is dus gelukt”, glundert hij. ,,Daar zijn we erg trots op, absoluut. Dit is het hoogtepunt van het jaar. Het is ook ontzettend leuk om te zien hoe hij met de jongens en meiden omgaat.”

Boer zelf genoot ook met volle teugen van de middag. ,,Thérèse (zijn vrouw en mede-eigenaar van De Librije, red.) belde me net op en vroeg hoe het ging. Ik zei haar dat het echt heel aandoenlijk en mooi is om hier met al deze mensen te werken, gewoon prachtig.” Hij houdt even in en vervolgt: ,,Alle vooraanstaande koks in Nederland zouden dit eens moeten doen. Hier zie je mensen op een heel andere en heel leuke manier in de keuken en de bediening staan en dan weet je beter hoe het leven in elkaar steekt. En het is sowieso fijn om andere mensen te helpen.”

:Op www.stadamersfoort.nl staat een videoverslag van Janus Visser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie