Geen gratis openbaar vervoer werknemers

22 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Gratis of goedkoop openbaar vervoer voor werknemers kost te veel en levert te weinig op. Daarom komt er geen proefproject met gratis/goedkoop openbaar vervoer op de bedrijventerreinen Calveen en De Hoef.

De bereikbaarheid van de bedrijventerreinen Isselt, Calveen en De Hoef per openbaar vervoer laat te wensen over. Vanuit de gemeenteraad werd gevraagd te onderzoeken of er daarom gratis of goedkoop openbaar vervoer naar die bedrijventerreinen kon komen. De gemeente heeft onderzocht of er draagvlak bij werkgevers is voor zo'n maatregel. Bij de werkgevers op Isselt bestaat geen belangstelling. Voor Calveen en De Hoef was er beperkte belangstelling.

De kosten van een proefproject zijn hoog. Als werknemers voor de helft van de prijs met het openbaar vervoer kunnen reizen, komen er 90 nieuwe reizigers bij. Maar zo'n maatregel kost de gemeente 193.000 euro, per werknemer is dat 2144 euro. De gratis openbaar vervoervariant kost de gemeente 720.000 euro en zorgt voor 400 nieuwe reizigers. Per reiziger betaalt de gemeente dan 1800 euro per jaar.

Omdat er relatief weinig extra nieuwe reizigers bijkomen en de kosten zo hoog zijn, komt er geen proefproject op één of meerdere bedrijventerreinen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie