‘Amersfoort moet pas op plaats maken’

22 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De vette jaren voor Amersfoort lijken voorbij. Ik geef het signaal af aan de gemeenteraad dat er geen speelruimte is,’’ vertelt Hekman. ,,Ons past terughoudendheid.’’

Mogelijkheid vertraging bouw Vathorst-West AMERSFOORT - Voor de korte termijn heeft Amersfoort weinig te lijden van de kredietcrisis, vertelde wethouder Jelle Hekman van Financiën vorige week bij de presentatie van de begroting. De gemeente heeft geen geld uitstaan bij riskante IJslandse banken en financieel heeft Amersfoort zijn zaakjes goed op orde. Toch is er volgend jaar, geen geld voor nieuw beleid, waarschuwt wethouder Hekman de gemeenteraad alvast. ,,Dit jaar moeten we pas op de plaats maken. ‘’ Op de wat langere termijn kan de crisis wel gevolgen hebben voor de woningbouwontwikkeling in Amersfoort. De bouw van Vathorst-West zou er zo maar eens door kunnen worden vertraagd.

door John Spijkerman

,,De kredietcrisis zal zeer waarschijnlijk de afname van nieuwbouwwoningen vertragen’’, meent de wethouder. ,,We moeten kijken wat dat betekent.’’ Nieuwbouwprojecten als Vathorst West kunnen daardoor worden vertraagd. ,,Dat moeten we analyseren.’’ Ook de woningbouw op de Lichtenberglocatie zou vertraging kunnen oplopen. De gemeente wil daar kavels verkopen, maar als de markt slecht is, overweegt Hekman 1, 2 of mogelijk zelfs 3 jaar te wachten met de verkoop daarvan om een hogere opbrengst te krijgen.

Amersfoort heeft geen spaargeld uitstaan bij dubieuze banken. Dat gemeentelijke en provinciale overheden grote geldbedragen hebben uitstaan op de bank, vindt Hekman maar niks. ,,Geld moet rollen. Amersfoort heeft al een jaar of tien het beleid dat we ongeveer 400 miljoen euro lenen’’, licht Hekman toe. Met dat geld worden grote investeringen gefinancierd. Over het geleende bedrag wordt rente betaald.

Voor de financiële positie van de gemeente is vooral van belang wat er gebeurt met de bijdrage die Amersfoort jaarlijks van het rijk ontvangt. Het gaat daarbij om een bedrag van zo’n honderd miljoen euro op een totale begroting van 450 miljoen. Als de rijksuitgaven blijven toenemen, krijgen de gemeenten ook meer geld en hoeft er weinig aan de hand te zijn. ,,We gaan op een rijtje zetten wat het voor de lange termijn betekent. Alles moet zich eerst verder uitkristalliseren’’, stelt Hekman.

Amersfoort ontvangt in 2009 eenmalig een bedrag van vermoedelijk vier miljoen euro van het rijk wil Hekman gebruiken om de algemene reserve van de gemeente aan te vullen tot zes miljoen euro. Op die manier creëert hij een ruimere buffer voor onvoorziene situaties.

Voor Amersfoort 750 jaar wordt 5 miljoen euro uitgetrokken. Van 21 maart tot en met 12 september 2009 vinden er feesten en evenementen plaats. De helft wordt betaald door gemeenten en provincie. De andere helft komt uit sponsorbijdragen.

Wethouder Hekman is blij dat de lasten van het rioolrecht en de afvalstoffenheffing dalen, net als vorig jaar, ook al gaat het slechts om een gering geldbedrag. ,,Maar het is een plezierig signaal.’’

De gemeenteraad buigt zich de komende weken over de begroting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie