'Fund raising campagne' voor 'musealer' Armando Museum

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Om te komen tot een uitgebreider en musealer Armando Museum komt er binnenkort een 'fund raising campagne'. ,,Dit is het moment om tot een volwaardig museum te komen'', meent directeur Yvonne Ploum van het Armando Museum. De fondsenwerving wordt één van de belangrijkste bezigheden van Ploum de komende tijd.

Zeventien architecten wilden graag de Elleboogkerk herbouwen. Het college van B en W heeft besloten in zee te gaan met Marx & Steketee Architecten uit Eindhoven en Architectenburo Verlaan & Bouwstra uit Vianen. Zij krijgen de opdracht vanwege hun visie op de herbouw en hun ervaring met restauratieprojecten. Met deze keuze kan de herbouw van de kerk snel beginnen. Het streven is om medio 2010 klaar te zijn met de herbouw. ,,De sereniteit en sacraliteit zullen overeind blijven in het Armando Museum'', weet Ploum.

Voor wethouder Kruyt was tijdens de brand al duidelijk dat de Elleboogkerk zou moeten herrijzen. ,,Zo'n belangrijk pand op zo'n belangrijke plaats, dat moet je herbouwen.'' De financiering van de herbouw komt grotendeels voor rekening van de verzekering. ,,Maar er zal wel wat bij moeten.''

Bij herbouw van het Armando Museum wordt er bij het ontwerp uitgegaan van twee opties. De eerste optie gaat uit van herbouw van het museum, in de oorspronkelijke staat. De tweede optie gaat uit van een volledig nieuw en groter Armando Museum, met bijvoorbeeld een kelder, auditorium en een heel andere kapconstuctie. De extra ruimte zal de Stichting Amersfoort in C zelf moeten financieren. De extra financiën die nodig zijn om die tweede optie te kunnen uitvoeren, moeten via een sponsoractie worden binnengehaald. ,,We gaan daar binnenkort mee aan de slag'', zegt Ploum. ,,Het doel is een uitgebreider en musealer Armando Museum.''

Het Armando Museum heeft al wel wat gesprekken gevoerd met fondsen en met de provincie over een extra bijdrage, maar de 'fund raising campagne' gaat binnenkort pas officieel van start. De campagne gaat waarschijnlijk ook niet langer dan een half jaar duren, want de bedoeling is dat de architect in februari/maart 2009 een voorlopig ontwerp presenteert. Dan moet duidelijk zijn welk van de twee opties wordt uitgevoerd. Als de fondsenwervingscampagne onvoldoende geld oplevert om het uitgebreidere bouwplan uit te voeren, wordt gewoon de goedkopere versie uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie