Straks lokalentekort in Laakcluster

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Dat het Laakcluster al binnen twee jaar te klein zal zijn, heeft de gemeente niet voorzien, denkt directeur Paul Kuipers van De Gondelier. Op zijn school zitten op dit moment 450 leerlingen. maar dat aantal groeit binnen vijf jaar naar 700. ,,Ik heb al heel lang geroepen dat het te klein is, dat het niet past. Ik heb dat onderbouwd met cijfers en ben er zelf van geschrokken.’’ Kuipers denkt dat hij nog maximaal 1 jaar vooruit kan. Daarna ontstaat er een tekort dat kan oplopen tot tien lokalen. ,,We hebben nu acht kleutergroepen, Als we doorgroeien naar tien kleutergroepen komen we tien lokalen tekort.’’ Kuipers heeft de zaak al bij de gemeente onder de aandacht gebracht. Hij wil niet in dezelfde discussie terechtkomen als eerder rond katholieke basisschool De Marke in het Brinkcluster, waar ook te weinig ruimte was. Omdat er geen ruimte is om noodlokalen neer te zetten bij het Laakcluster zal er elders in de wijk een dependance moeten komen van de scholen, denkt Kuipers.

Noodhuis-vesting lijkt onvermijdelijk VATHORST - Het mega scholencomplex in het Laakcluster is binnen twee jaar te klein, denken de directeuren van De Gondelier en De Vuurvogel. Het gebouw telt in totaal 50 lokalen, genoeg voor ongeveer 1250 leerlingen. Behalve de basisscholen herbergt het cluster ook een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en is er buitenschoolse opvang. De gemeente denkt dat er in principe genoeg ruimte moet zijn en beroept zich op een intentieverklaring over onderwijshuisvesting in Vathorst.

door John Spijkerman

Directeur Letty Kuijvenhoven van De Vuurvogel denkt dat de gemeente een passende oplossing zal vinden voor het lokalentekort. ,,De nieuwe scholen in het Broncluster gaan ook meedoen in het hele verhaal en in de Laak 2 komt een samenwerkingsschool.’’ De Vuurvogel telt op dit moment 500 leerlingen. ,,Maar tot 2011 staan er nog 300 nieuwe leerlingen op de rol. Een jaar of anderhalf jaar kan ik nog wel vooruit. Daarna wordt er vast een oplossing gevonden. Natuurlijk vind ik het leuker onder één dak, maar het zou goed kunnen dat we met oudere groepen naar de Veencampus moeten’’, zegt Kuijvenhoven. Kuipers hoopt dat de noodlokalen van het Vathorst College kunnen worden ingezet. Het Vathorst College moet vanaf 2010 in het ICO-Cluster zitten. Die noodlokalen kunnen dan worden verplaatst naar een andere locatie.

De gemeente beroept zich op een intentieverklaring die is afgesloten met de schoolbesturen over de onderwijshuisvesting van het basis -en speciaal onderwijs in Vathorst. ,,Met de schoolbesturen hebben we de planning over de hele wijk besproken. Als problemen dermate dringend zijn, bespreken we het met het schoolbestuur. Er is geen reden daarvan af te wijken’’, zegt woordvoerder De Graaf. In afwachting van het tweede Laakcluster zou er voldoende ruimte moeten zijn, stelt ze.

Ook de buitenschoolse opvang (BSO) in het Laakcluster heeft een ruimteprobleem. De BSO heeft twee eigen ruimten en maakt gebruik van twee peuterspeelzalen en van andere multifunctionele ruimten in het gebouw. ,,De gemeente vond voor dit cluster dat veertig BSO-plaatsen genoeg waren’’, vertelt Kuipers. Kuijvenhoven vertelt dat er nu 100 kinderen zijn. ,,Dat worden er tussen de 120 en de 140.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie