Nieuwe start verzorgingstehuis (+video)

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Alle bewoners en medewerkers van het verzorgingstehuis waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Het plan was om van De Kamers in een muzikale optocht naar het bouwterrein verderop te lopen. De bus met bewoners stopte echter al meteen op de eindlocatie. ,,Een foutje, moet kunnen”, aldus ad van Sluijs, bestuurslid van het verzorgingstehuis. Vlakbij hem begeleidden twee muzikanten de kleine groep met een accordeon en klarinet.

VATHORST - De laatste formaliteiten voor de bouw van het nieuwe St. Pieters en Bloklands gasthuis in Vathorst, werden maandagmiddag 13 oktober feestelijk afgehandeld. Er was taart, koffie, muziek, en op het laatst een handtekening onder het bouwcontract.

door Peter Koelewijn

In 2010 moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Nog twee jaartjes mogen de bewoners in het monumentale pand achter het gemeentehuis blijven. Is de verhuizing van een centrale plek in de binnenstad naar een buitenwijk in Vathorst wel een verbetering? ,,We hebben echt gekeken naar een centralere ligging”, verdedigt Sluijs. ,,Het huidige pand verbouwen kan niet vanwege de culturele waarde, en de grondprijs in de binnenstad is verder ook te hoog. Bovendien zal het nieuwe gebouw meer bieden dan alleen woonplaatsen.”

Een podium is op de braakliggende plek gebouwd, compleet versierd met ballonnen. De hoogbejaarde bewoners worden geholpen uit de bus en luisteren aandachtig naar de verscheidene toespraken die elkaar in rap tempo opvolgen. Een enkeling lijkt in slaap te zijn gedommeld, maar er is weldegelijk applaus. Het gebouw wordt meer dan slechts een zorgcentrum, is de algemene boodschap. Er zal een café in komen. Een apotheek, een kapper, een brasserie. Er zullen jongere omwonenden komen, maar die woningen staan ook nog in de planning.

Mevrouw Van der Zuidwind, 102 jaar, had de eer om de eerste spade in de grond te steken. Gekleed in witte laarzen en jas werd ze door meerdere mensen geholpen met het karwei. Daarna stroomde het publiek weer de bus in, terwijl de mensen te voet opnieuw begeleid werden door de muzikanten.

,,Ik vond het leuk om te doen”, vertelt Van der Zuidwind later in De Kamers. Voorzichtig neemt ze een klein stukje van haar taart. Erbovenop is nog net een hoek van de marsepeinfoto te zien. De enorme taart werd meteen aangesneden nadat de handtekeningen in de achterste zaal werden gezet. Een schets van het nieuwe gebouw prijkt in het midden. De bewoners kijken er nieuwsgierig naar.

,,Ik heb maarliefst twee hele kamers voor mijzelf”, vertelt de 102-jarige. ,,Ik ben de enige bewoner met dat voorrecht. Op een nieuwe woning zit ik dus niet te wachten. Ik weet ook niet precies wat er allemaal voor nieuws in het gebouw komt. Er is ook niet om onze mening gevraagd.” Directeur Hans Olgert van het St. Pieters en Bloklands gasthuis weerspreekt dat. ,,Ach, ik denk dat mevrouw Van der Zuidwind een beetje vermoeid is en het vergeten is. Het was voor haar een hele drukke dag, en we hebben weldegelijk heel veel besproken met de bewoners. Dat deden we vooral via de cliëntenraad. De bewoners zullen sowieso veel grotere kamers krijgen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie