'GymXL met rug tegen de muur'

8 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

HOOGLANDERVEEN - Turnvereniging GymXL heeft nog steeds geen zekerheid of de voormalige manege aan de Bunschoterstraat kan worden betrokken. De tijd dringt, want officieel moet de vereniging de Van Bekkumhal in Hooglanderveem per 1 januari volgend jaar hebben verlaten. ,,We staan met de rug tegen de muur", zegt voorzitter Jos den Broeder. ,,We staan straks als grote vereniging op straat, zonder dat wij een geschikte locatie hebben."

door André van der Velde

Den Broeder heeft deze week een brandbrief geschreven aan de Amersfoortse gemeenteraad. Daarin pleit hij voor een snel besluit over de beoogde aanleg van een golfbaan in Hoogland-West. Dat besluit hangt nauw samen met de voormalige manege, want het is de bedoeling dat de exploitant van de golfbaan het onderkomen zal verhuren aan GymXL. De gemeenteraad heeft een beslissing over de golfbaan tot nu toe twee keer uitgesteld, tot grote ongerustheid van Den Broeder. ,,Eerst was het augustus, toen oktober en nu moet de beslissing in december vallen. Als de beslissing steeds wordt vooruitgeschoven, begint het heel krap te worden. We moeten langzamerhand weten waar we aan toe zijn en willen dat er een beslissing genomen wordt, of dat het losgekoppeld wordt. Want zo lang die golfbaan er niet komt, zitten wij in een vacuüm."

Behalve een beslissing over de golfbaan wil Den Broeder ook dat de gemeente GymXL financieel te hulp schiet. ,,Het realiseren van een hoogwaardige sportaccommodatie in de manege aan de Bunschoterstraat kost 840.000 euro. Dan moeten we volgens de 1/3-regeling zelf nog vijf ton financieren. Als de gemeente dat niet mee wil financieren, ontstaat een groot probleem." Los van de inrichtingskosten moeten straks ook de verhuiskosten plus een maandelijkse huursom worden opgebracht. ,,Zo komen we straks tegen heel zware kosten aan en de vraag is of we dat kunnen trekken."

Wel merkt Den Broeder ,,een positieve grondhouding" binnen de Amersfoortse politiek en ambtenarenapparaat. ,,Maar er is niemand die zegt 'zo en zo gaan we het doen'. Ik kan mij niet voorstellen dat men GymXL teloor laat gaan."

Dat GymXL überhaupt kampt met problemen een accommodatie te vinden, staat volgens Den Broeder niet op zichzelf. ,,Het is ontstaan doordat in Amersfoort een achterstand bestaat wat betreft het ontwikkelen van dit soort accommodaties. Ook wordt de turnsport nog niet aangemerkt als basissport." De mogelijkheid om GymXL over meerdere locaties te verspreiden, verwerpt de Gym-XL-voorzitter. ,,Een hechte vereniging behoort gewoon één locatie te hebben waar 80 procent van de activiteiten kunt doen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie