'Lage' sancties bij onvoldoende meewerken inburgering

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente mag de sancties die worden opgelegd als mensen onvoldoende meewerken aan hun inburgering of hun examens niet halen, best wel wat hoger vaststellen, vinden VVD en BPA. Een raadsmeerderheid vindt dat er alleen 'lage' maximum sanctiebedragen mogen worden vastgesteld.

Het NVA, Centrum voor Duurzame Inburgering, is in Amersfoort actief op het gebied van inburgering en integratie. Tussen 2007 en 2009 volgen in Amersfoort 1400 mensen een inburgeringstraject. Mensen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimumloon hoeven daar niets voor te betalen.

Inburgeraars die zich niet aan afspraken houden, moeten de maximale boete kunnen krijgen zoals die vermeld staat in de Wet Inburgering, vinden VVD en BPA. Zij zijn het niet eens met een raadsmeerderheid die alleen maar lagere maximum sanctiebedragen wil opleggen. Als iemand bijvoorbeeld herhaaldelijk niet slaagt voor zijn inburgeringsexamen mag er volgens landelijke richtlijnen een boete van 1000 euro worden opgelegd. De gemeenteraad vindt een maximale boete van 500 euro voldoende. Ook als inburgeraars in andersoortige situaties 'verwijtbaar' afspraken niet nakomen, moeten er maximale boetes kunnen worden opgelegd, vinden BPA en VVD. GroenLinks en SP vinden dat de sancties juist lager zouden moeten zijn.

Als inburgeraars hun inburgeringsexamen halen, mogen ze daarvoor best worden beloond in de vorm van een gratis eenjarig abonnement op de bibliotheek, vinden de meeste raadsfracties. VVD en BPA zijn ook tegen deze maatregel. Zij wijzen erop dat een inburgeringsexamen een wettelijke verplichting is, waarvoor de gemeente geen cadeautje hoeft te geven. Het gratis bibliotheekabonnement voor 1400 inburgeraars kost 51.500 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie