Militair hospitaal in de verkoop

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Defensie gaat het terrein ontruimen’’, weet wethouder Jelle Hekman. Hij verwacht dat het nog twee of drie jaar zal duren voordat de diensten die nu nog in Amersfoort zitten, zijn verplaatst naar de Kromhoutkazerne. Als het terrein vrijkomt, zet de Dienst Domeinen, die optreedt als beheerder van de eigendommen van de Nederlandse staat, het terrein in de verkoop. De procedure die daarbij wordt gevolgd, is dat Domeinen het terrein aan de Hogeweg 70 eerst aanbiedt aan andere ministeries. Als die geen interesse hebben in het terrein, wordt het aangeboden aan lagere overheden als provincie en gemeente. ,,Ik verwacht niet dat andere ministeries belangstelling hebben’’, zegt wethouder Hekman. De gemeente heeft Domeinen al wel zelf benaderd, maar wil het terrein niet zelf kopen. Amersfoort wil het terrein wel bij de aanpak voor Kruiskamp als één van de veertig Vogelaarwijken betrekken. Hekman merkt op dat het terrein het enige stukje groen is in de wijk dat kan worden toegevoegd aan het openbaar groen in Kruiskamp. ,,Het zou een geweldige toevoeging zijn voor de wijk. Even met de kinderwagen naar het militair hospitaal voor een wandeling’’, lacht de wethouder.

‘Gemeente wil openbaar toe-gankelijk groen’ AMERSFOORT - Het Ministerie van Defensie wil af van het militair hospitaal aan de Hogeweg 70. Het complex verhuist naar de Kromhoutkazerne in Utrecht. De gemeente Amersfoort is niet van plan het ongeveer 2750 m2 grote terrein zelf te kopen, maar wil wel als een soort tussenpersoon optreden voor een maatschappelijke instelling. Essentieel voor de gemeente is dat bij verkoop aan een derde partij het groen rond het militair hospitaal openbaar toegankelijk wordt.

door John Spijkerman

,,Het monumentale karakter van de gebouwen moeten blijven gehandhaafd, meent Hekman, maar het omliggende groen moet openbaar toegankelijk worden. ,,De beslotenheid van het groene karakter moet worden versterkt.’’ Verschillende projectontwikkelaars hebben zich al bij de gemeente gemeld voor de ontwikkeling van het terrein. Hekman denkt dat het militair hospitaal zelf vooral geschikt is voor een maatschappelijke functie. ,,Misschien wel voor een zorginstelling, in een rustige setting, maar dan in de stad.’’ Maar een invulling met bedrijvigheid en wonen, zou ook goed tot de mogelijkheden kunnen behoren, denkt de wethouder.

Het militair hospitaal voor het in Amersfoort gelegerde garnizoen werd in 1887 gebouwd en is zo’n zestig jaar in gebruik geweest. Met de legering van een garnizoen had Amersfoort behoefte aan een ‘garnizoens-infirmerie’: een militair ziekenhuis. Pas in 1915 werd het een echt gewestelijk militair hospitaal. De verpleging werd toen nog vooral door militaire mannelijke verplegers uitgevoerd.

Tijdens de bezettingsjaren werden in het hospitaal veelal burgerpatiënten verpleegd tot de Duitsers het in 1944 vorderden. Onmiddellijk na de bevrijding werd het weer als militair hospitaal in gebruik genomen; nu ook met vrouwelijke verpleegsters. Het hospitaal werd op 1 juli 1966 als zodanig opgeheven. Na de sloop van verschillende militaire complexen, zoals de Willem III kazerne, is het militair hospitaal het oudste overblijfsel binnen de belangrijke militaire ontwikkeling van Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie