'Uitbreiding aantal budgetcursussen'

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente gaat nadrukkelijker haar regiefunctie oppakken om dreigende armoede vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Daarmee is een van de aanbevelingen van de Taskforce Armoede overgenomen. Ook zal de gemeente in samenwerking met Stadsring 51 het aantal budgetcursussen uitbreiden en wordt volgend jaar een Armoedeconferentie georganiseerd.

De Taskforce Armoede is door de gemeenteraad ingesteld om de armoede in Amersfoort in kaart te brengen en adviezen te verstrekken over armoedebestrijding aan onder meer gemeente. Na onderzoek heeft de Taskforce zestien voorstellen gedaan. Zo constateerde de Taskforce dat de gemeente haar samenwerking met andere organisaties op het gebied van armoedebeleid, beter kan afstemmen. Wethouder Arriën Kruyt (Sociale Zaken) erkent dat en stelt dat er op dat terrein nog zeker winst te boeken valt. ,,Ook willen we bekijken of we bij de aanpak van meervoudige problematiek nog tot verdere verbeteringen kunnen komen. Daarbij gaat het om mensen die werkloos zijn geworden, in de schulden zitten en bijvoorbeeld ook nog eens psychische problemen hebben."

Een ander overgenomen voorstel is het uitbreiden van het aantal budgetcursussen. Deze cursussen zijn bestemd voor mensen die door echtscheiding, werkloosheid of faillissement plotseling in een heel andere financiële situatie terecht zijn gekomen en zo een verhoogd risico op armoede hebben.

Het voorstel om volgend jaar een Armoedeconferentie te organiseren is volgens Kruyt een goede gelegenheid om juist in het jaar dat het 750-jarig bestaan van de stad wordt gevierd, aandacht te besteden aan het bestaan van armoede in Amersfoort.

Kruyt blijft er overigens bij geen vergoeding te verstrekken aan minima voor aanschaf van een computer. De Taskforce had om een heroverweging gevraagd, maar volgens de wethouder moeten dergelijke uitgaven bekostigd kunnen worden uit een inkomen op minimumniveau. ,,Bovendien bleek dat in andere gemeentes waar nieuwe pc's zijn uitgedeeld, die prompt werden verkocht."

Ook het voorstel om een ontmoetingsplek in te richten voor mensen met een laag inkomen, wil het college niet overnemen. Reden is dat hierin juist de bestaande inloop- en buurthuizen een rol kunnen vervullen. De mogelijkheden daartoe zullen verder worden onderzocht.

De gemeenteraad moet nog oordelen over de door het college al dan niet overgenomen aanbevelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie