Downshiften in Café Verwondering

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Jeanine Schreurs was tot voor kort hoofdredacteur van Genoeg, het tijdschrift over consuminderen. Momenteel werkt ze bij de Universiteit van Maastricht aan de afronding van haar proefschrift met als onderwerp ‘Naar een duurzame leefstijl’. ,,Doorgaans denken mensen bij ‘duurzaam’ aan minder energieverbruik en milieuvriendelijke producten. Maar in mijn visie is duurzaamheid breder: het gaat ook om leven met minder geld. In deze visie sta ik niet alleen. Internationaal en ook in Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar het verband tussen geluk en bezit. Sinds de jaren ‘50 zijn mensen rijker geworden, maar niet gelukkiger! Daarmee is niet gezegd dat bezit er niet toe doet, maar alleen tot een bepaalde hoogte. Alles daarboven voegt weinig toe aan geluksbeleving en de nadelen krijgen de overhand, zoals overbelasting van het milieu en uitputting van grondstoffen.

AMERSFOORT - Café Verwondering is weer gestart, met voor het derde jaar een reeks spraakmakende gasten. Op 26 oktober was de eerste gast Janine Schreurs over het thema ‘duurzaam leven’. Predikant Anette Sprotte sprak voor een gevarieerd publiek met haar over consuminderen, leefstijl, downshiften, overvloed en de rol van religie. door Christl Korzelius

Kijken we naar onze omgang met milieu en natuur, dan wordt steeds als oplossing genoemd dat we minder energie moeten gebruiken. Echter, sinds de jaren ’70 zijn we juist méér energie gaan gebruiken, ook al worden apparaten steeds zuiniger. Er komen gewoon steeds meer apparaten bij in huishoudens en bedrijven.

Ik signaleer dwars hier tegenin dat steeds meer mensen kiezen voor ‘minder’: de downshifters. Dit vertaalt zich in minder geld uitgeven, minder consumeren. En dat kan heel gevarieerd gaan. De een kiest ervoor geen eigen auto te hebben of een deelauto te gebruiken. De ander gaat minder reizen. En een derde kiest voor minder kant-en-klaar maatlijden. Deze trend gaat verder dan consuminderen, het minder consumeren. Bij downshiften gaat het erom op minder grote voet te leven.

Bij consuminderen bestaan negatieve associaties, ook bij politici. We zijn zó gewend om groei als goed te zien, en als er geen groei is dan gaat het blijkbaar heel slecht met ons land. Toch zijn er veel voordelen aan ‘minder. Uit mijn onderzoek blijkt nu al dat zuinigheid op zich niet slecht is. Onze cultuur is doortrokken van zuinigheid. Matigheid en soberheid is een deugd in alle wereldgodsdiensten, in het Jodendom, de islam, boeddhisme en hindoeïsme maar ook in bijvoorbeeld de indianencultuur. Ik concludeer in mijn onderzoek dat dit een universeel thema is. Kerkelijk betrokken mensen zullen dit herkennen. Neem een begrip als ‘goed rentmeesterschap’, zorgzaam zijn voor alles wat je hebt omdat het door God gegeven is.”

De volgende data van Café Verwondering zijn op 23 november, 25 januari, 22 februari en 22 maart. Op 23 november is te gast Thea Deinum, over de levenskunst van zieken. Locatie: De Herberg, Watersteeg 85. Zaal open om 15.30 uur, aanvang 16.00 uur, toegang gratis. Informatie: Eveline Versluis, telefoon 033 - 4572670.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie